PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

1987 | 40 | 1-2 |

Tytuł artykułu

Air and root medium temperature and the rooting of chrysanthemum and rose cuttings

Warianty tytułu

PL
Wpływ temperatury środowiska korzeni i powietrza na ukorzenianie się sadzonek chryzantem i róż

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Cuttings of the chrysanthemum cultivar 'Horim' and rose cultivar 'Garnette' were rooted at 21°C, 24°C, 27°C root temperature in a factorial combination with 15°C, 18°C and 21°C air temperature. In each of the air and root temperatures, rose cuttings from different positions of the flower shoot were rooted. The effects of air and root temperatures and their interactions on root formation of chrysanthemum and rose cuttings were studied. Increasing the air temperature from 15°C to 21°C accelerated rooting and distinctly increased the number of roots per cutting on both plants. Higher root temperatures (24°C, 27°C) had a favorable influence on the rate of the rooting process but did not enhance the number of formed roots. Increasing both temperatures significantly increased the growth of the roots and their fresh and dry weight. An adverse effect of the root temperature was noticed on the breaking and growth of rose buds. Increasing the temperature from 21°C to 27°C strongly decreased the percentage of breaking buds and their growth, The results are discussed from the point of view of the influence air temperature on the contents of growth substances in the cuttings.
PL
W pracy określono wpływ zróżnicowanych temperatur środowiska korzeni i powietrza na ukorzenianie się sadzonek chryzantem odmiany 'Horim' i róż odmiany 'Garnette'. Sadzonki obu roślin ukorzeniano w wodzie o temperaturze 21°C, 24°C i 27°C (±0.5°C), przy temperaturze powietrza 15°C, 18°C i 21°C (±1°C). W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że wzrost temperatury powietrza w zakresie od 15°C do 21°C wpłynął na przyspieszenie procesu ukorzeniania i istotne zwiększenie liczby korzeni formowanych na sadzonkach obu gatunków roślin. Wyższa temperatura wody (24°C, 27°C) wywierała korzystny wpływ na tempo procesu ukorzeniania, natomiast nie miała wpływu na średnią liczbę korzeni formowanych na sadzonkach chryzantem i róż. Wzrost zarówno temperatury wody jak i powietrza powodował istotne zwiększenie tempa wzrostu wydłużeniowego korzeni, a tym samym podwyższenie ich świeżej i suchej masy. Odwrotny był wpływ temperatury wody na rozwój pąków śpiących na sadzonkach róż. Wzrost temperatury w zakresie od 21°C do 27°C miał wpływ na zmniejszenie liczby wybitych pąków śpiących.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

40

Numer

1-2

Opis fizyczny

p.28-39,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Institute of Natural Principles of Plant Production, Agricultural Academy, Akademicka 15, 20-934 Lublin, Poland
autor
  • Department of Floriculture and Greenhouse Crops, Agricultural University of Norway, N-1422 Ass, Netherland
autor
  • Department of Floriculture and Greenhouse Crops, Agricultural University of Norway, N-1422 Ass, Netherland

Bibliografia

  • Altman A., Wareing P. F., 1975. The effect of IAA on sugar accumulation and basipetal transport of 14C-labelled assimilates in relation to root formation in Phaseolus vulgaris cuttings. Physiol. Plant. 33: 32-38.
  • Eliasson L., 1971. Adverse effect of shoot growth on root growth in rooted cuttings of aspen. Physiol. Plant. 25: 268-272.
  • Eliasson L., 1980. Interaction of light and auxin in regulation of rooting in pea stem cuttings. Physiol. Plant. 48: 78-82.
  • Eriksen E. N., 1968. Stiklingsformering af roser. I. Forsog ved vaekststoff, stik- ketidspunktog övervintring. Tidsskrift for Planteavl 72: 327-334.
  • Gis1erød H. R., 1975. The influence of temperature and water potential on rooting of poinsettia cuttings (Euphorbia pulcherrima L. Lad). Acta Hort. 54: 127-136.
  • Hansen J., 1976. Adventitious root formation induced by gibberelic acid and regulated by the irradiance to the stock plants. Physiol. Plant. 36: 77-81.
  • Heide O. M., 1967. The auxin level of Begonia leaves in relation to their regeneration ability. Physiol. Plant. 20: 886-902.
  • Howard B. H., Nahlawi N., 1969. Factors affecting the rooting of plum hardwood cuttings. J. Hort. Sei. 44: 303-310.
  • Jacobs W. P., 1962. Longevity of plant organs: Internal factors controlling abscission. Ann. Rev. Plant Physiol. 13: 403-436.
  • Jacobs W. P., Morrow J. B., 1957. A quantitative study of xylem development in the vegetative shoot apex of Coleus. Amer. J. Bot. 44: 823-842.
  • Jones R. L., Phillips I. D. J., 1966. Organs of gibberellin synthesis in light- grown sunflower plants. Plant Physiol. 41: 1381-1386.
  • Lanphear F. O., Me a hl R. P., 1967. Influence of the stock plant environment on the rooting of Juniperus horizontalis Plumosus. Proc. Am. Soc. Hort. Sei. 89: 666-671.
  • Moe R., 1971. The relationship between flower abortin and endogenous auxin content of rose shoots. Physiol. Plant. 24: 374-379.
  • Moe R., 1973. Propagation, growth and flowering of potted roses. Acta Hort. 31: 35-51.
  • Nanda K. K., Jain M. K., Shiva Malhotra, 1971. Effect of glucose and auxins in rooting etiolated stem segments of Populus nigra. Physiol. Plant. 24: 387-391.
  • Ooishi A., Machida H., Hosoi T., Komatsu H., 1978. Root formation and respiration in cuttings at different temperatures. J. Japan. Soc. Hort. Sei. 47: 243-247.
  • Skarpeid A., 1951. Formering av veksthusroser ved stiklinger. Hovedoppgave ved Institutt for blomsterdyrking og veksthusforsok AS — NLH.
  • Whalley D. N., Loach K., 1977. Effects of basal temperature on the rooting of hardy hybrid rhododendrons. Scientia Hort. 6: 83-89.
  • Zieslin N., Ha1evy A. H., 1976. Flower bud atrophy in Baccara roses. VI. The effect of environmental factors on gibberellin activity and ethylene production in flowering and non-flowering shoots. Physiol. Plant. 37: 331-335.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-7362319e-0826-4df4-b836-f1ab68976d5a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.