PL
Choroba Alzheimera (AD) jest związaną z wiekiem, nieodwracalną chorobą neurodegeneracyjną, w przebiegu której dochodzi do postępujących zaburzeń funkcji poznawczych. Charakteryzuje się głównie obecnością w mózgu blaszek starczych, splątków neurofibrylarnych oraz deficytem neurotransmisji cholinergicznej (acetylocholiny). Zahamowanie aktywności acetylocholinoesterazy (AChE) jest uważane za obiecującą strategię w leczeniu chorób neurologicznych, nie tylko AD, lecz także w innych typach demencji (otępienie z ciałami Lewy’ego, otępienie w zespole Downa, otępienie naczyniowe, demencja w przebiegu choroby Parkinsona), ataksji oraz miastenii. W leczeniu zaburzeń funkcji poznawczych oraz utraty pamięci związanej z AD stosuje się kilka leków: takrynę, donepezil, rywastygminę oraz galantaminę, lecz związki te wykazują wiele działań niepożądanych. Aktualne badania dowodzą, że w metabolizm acetylocholiny w mózgu zaangażowane są zarówno AChE, jak i butyrylocholinoesteraza (BuChE), dlatego uważa się, że wpływ na aktywność obu tych enzymów może zwiększać efektywność terapii. Wykazano bowiem, że w mózgach pacjentów z chorobą Alzheimera paradoksalnie aktywność BuChE może się zwiekszać, w przeciwieństwie do zmniejszonego działania AChE. Wzrastające zainteresowanie i zapotrzebowanie na nowe leki przeciwneurodegeneracyjne uzasadnia prowadzenie badań nad poszukiwaniem związków chemicznych pochodzących również z roślin leczniczych. Celem niniejszego artykułu jest dokonanie przeglądu badań nad wybranymi roślinami leczniczymi z rodziny Lamiaceae (Rosmarinus officinalis, Salvia miltiorrhiza, Melissa officinalis) w zakresie ich działania w różnych modelach dotyczących choroby Alzheimera in vitro i in vivo.Wiadomo, że ekstrakty z omawianych roślin leczniczych z rodziny Lamiaceae nie tylko hamują aktywność AChE i odkładanie złogów β-amyloidu, lecz również mogą mieć działanie anty-BuChE. Wykazano, iż te wyciągi działały antyoksydacyjnie, cytoprotekcyjnie, antyapoptotycznie i przeciwzapalnie. Najbardziej aktywne były kwas rozmarynowy, flawonoidy (np. apigenina) i terpenoidy (np. citral, citronelal, tanszinony).
EN
Alzheimer’s disease (AD) is an age-related, irreversible neurodegenerative disorder with progressive cognitive dysfunction, mainly characterized by presence of senile plaques, neurofibrilary tangles and deficit in cholinergic neurotransmission (acetylcholine) in the brain. Inhibition of acetylcholinesterase (AChE) activity is considered to be a promising strategy for the treatment of neurological disorders, not only for AD, but also for other types of dementia (dementia with Lewy Bodies, Down Syndrome, vascular dementia, dementia due to Parkinson’s disease), ataxia and myasthenia gravis. There are few medicinal products: tacrine, donepezil, rivastigmine and galantamine for treatment of cognitive dysfunction and memory loss associated with AD but these chemical compounds have been reported to have their many adverse effects. New studies show that both enzymes AChE and butyrylcholinesterase (BuChE) are involved in the metabolism of acetylcholine in the brain and dual inhibition of these enzyme activities may increase the treatment efficacy. Moreover, it was paradoxically shown that in the brain of AD patients BuChE activity can be increased in contrast to the progressively decreased AChE activity. There is an increasing interest and demand in the anti-neurodegenerative medicinal products. Medicinal plant drug discovery continues to provide an important source of new natural biologically active compounds for treatment of Alzheimer’s disease. Our review article aims to provide a literature survey of selected plants from Lamiaceae family (Rosmarinus officinalis, Salvia miltiorrhiza, Melissa officinalis) that have been tested in different in vitro and in vivo models for Alzheimer’s disease. Several studies showed that extracts from plants of the Lamiaceae family are active not only in inhibition of AChE or β-amyloid deposits inhibition in vitro but also may have anti-BuChE activity. Moreover Lamiaceae plant extracts expressed the antioxidant, cytoprotective, anti-apoptotic and antiinflammatory activities. The most important bio-active compounds in these plants are rosmarinic acid (as chemotaxonomic marker), flavonoids (e.g. apigenin), terpenoids (e.g. citral, citronellal, tanshinones).