PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 486 | 2 |

Tytuł artykułu

Wpływ metody suszenia na właściwości mechaniczne i strukturę suszów jabłkowych

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Effect of drying method on mechanical properties and structure of dried apples

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badano wpływ metody suszenia na właściwości mechaniczne i strukturę jabłek suszonych konwekcyjnie, mikrofalowo i sublimacyjnie. Na podstawie testów ściskania i obrazów mikroskopowych stwierdzono, że zastosowanie każdej i tych metod daje susze o zróżnicowanej wytrzymałości mechanicznej i struktura tkankowej.
EN
The effect of drying method on mechanical properties and structure of dried apples was determined. Compression tests and examination of microphotographs of dried apples showed that mechanical properties are greatly dependent on drying method. It was also observed that drying method affects the structure of apple tissue.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

486

Numer

2

Opis fizyczny

s.435-440,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul. Nowoursynowska 159C, 02-787 Warszawa
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul. Nowoursynowska 159C, 02-787 Warszawa

Bibliografia

  • Lewicki P.P, Drzewucka-Bujak J. 1998. Effect of drying on tissue structure of slected fruits and vegetables. Akritidis B., Marinos-Kouris D., Saravacos G.D., Mujumdar A.S. (red.). Drying’98, Proceedings of the 11th International Drying Symposium, 19-22 VIII 1998. ZITI Editions, Thessaloniki: 1093-1099.
  • Lewicki P.P, Rajchert D., Łazuka W. 1994. Zmiany właściwości rehydracyjnych ziemniaków w procesie suszenia konwekcyjnego. Lewicki P.P. (red.). VII Sympozjum Suszarnictwa, Warszawa, 20-22 VI 1994. Wydawnictwo SGGW, Tom I: 149-162.
  • Lorentzen J. 1980. Nowe kierunki rozwoju liofilizacji, w: Nowe metody zagęszczania i suszenia żywności. A. Spicer (red.), WNT, Warszawa: 408-427.
  • Schiffman R.F. 1995. Microwave and dielectric drying, w: Handbook of Industrial Drying. Mujumdar A.S. (red.). Marcel Dekker Inc., New York, Vol. 1: 345-372.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-71a18217-26f6-40c8-8130-94d58c6dab42
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.