PL
Chłodzenie należy do fizycznych metod utrwalania żywności opartych na działaniu niskiej temperatury, która pozwala na obniżenie poziomu energetycznego wyrobów aż do granicznej wartości temperaturowej stanowiącej punkt krioskopowy. Proces ten, jako jedyna metoda utrwalania wyrobów mięsnych w stanie naturalnym, umożliwia ich przechowywanie w uzasadnionym technologicznie czasie, przy zachowaniu stabilnej, a zarazem wysokiej jakości. Zakładany efekt chłodzenia osiąga się wskutek użycia źródła chłodu o temperaturze niższej od temperatury chłodzonego wyrobu w procesie bezmaszynowym lub maszynowym, stosowanym jako system pośredni lub bezpośredni
EN
Cooling belongs to physical methods of food preservation which is based on low temperature operation. This action allows to lower energetic level of products till edge temperature value determined as freezing/cryoscopic point. That kind of process, as the only method of meat products in natural conditions preservation, allows to store them in technologically reasonable time with maintaining stable and high quality. Deemed effect of cooling is achieved as a result of coldness source application. The temperature of this source must be lower than temperature of cooled met product in both: machine and machineless process, used as direct or indirect system