PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2019 | 02 |

Tytuł artykułu

Znaczenie chłodzenia w przechowywaniu wyrobów mięsnych

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Significance of the cooling in meat products storage

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Chłodzenie należy do fizycznych metod utrwalania żywności opartych na działaniu niskiej temperatury, która pozwala na obniżenie poziomu energetycznego wyrobów aż do granicznej wartości temperaturowej stanowiącej punkt krioskopowy. Proces ten, jako jedyna metoda utrwalania wyrobów mięsnych w stanie naturalnym, umożliwia ich przechowywanie w uzasadnionym technologicznie czasie, przy zachowaniu stabilnej, a zarazem wysokiej jakości. Zakładany efekt chłodzenia osiąga się wskutek użycia źródła chłodu o temperaturze niższej od temperatury chłodzonego wyrobu w procesie bezmaszynowym lub maszynowym, stosowanym jako system pośredni lub bezpośredni
EN
Cooling belongs to physical methods of food preservation which is based on low temperature operation. This action allows to lower energetic level of products till edge temperature value determined as freezing/cryoscopic point. That kind of process, as the only method of meat products in natural conditions preservation, allows to store them in technologically reasonable time with maintaining stable and high quality. Deemed effect of cooling is achieved as a result of coldness source application. The temperature of this source must be lower than temperature of cooled met product in both: machine and machineless process, used as direct or indirect system

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Numer

02

Opis fizyczny

s.20-24

Twórcy

autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-714e1f9b-1306-450b-9bef-8b2b9ec9b53a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.