Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
Bibliografia
1.Adams M.R., Moss M.O., 2008. Food Microbiology. Third Edition. The Royal Society of Chemistry, Cambridge.
2.Bhunia A.K., 2008. Foodborne Microbial Pathogens. Mechanisms and Pathogenesis. Springer Science + Business Media LLC, New York.
3.Bad Bug Book, 2012. Bad Bug Book. Foodborne Pathogenic Microorganisms and Natural Toxins Handbook. Second Edition. U.S. Food and Drug Administration. http://www.fda.gov/Food/Food-bornelllnessContaminants/Cau-sesOflllnessBadBugBook/ (dostęp: 2 czerwca 2015).
4.Dzwolak W., 2005. GMP/GHP w produkcji bezpiecznej żywności. Przemysł spożywczy, obrót żywnością i gastronomia. BD Long, Olsztyn.
5.DzwolakW., 2008. (Niebezpieczne warzywa i owoce. Przemysł Spożywczy, 9, 51-54 i 59
6.Dzwolak W., 2009. Radiacyjna obróbka żywności. Stan prawny i dawki promieniowania. Przemysł Spożywczy, 4, 32-35.
7.Dzwolak W. 2013. Gorzka strona miodu. Przegląd Gastronomiczny, 6/13, 4.
8.Erbguth F.J., 2008. From poison to remedy: the chequered history of botulinum toxin. Journal of Neural Transmission, 115, 559-565.
9.Erbguth F.J., 2009. The prethe-rapeutic history of botulinum toxin. W: Manual of Botulinum Toxin Therapy (Ed. D. Truong, D. Dressler, M. Hallett, M. Pa-thak). Cambridge University Press, Cambridge, s. 3.
10.Farkas J., 2006. Irradiation for better foods. Trends in Food Science and Technology, 17, 148-152.
11.Jay J.M., Loessner M.J., Gulden D.A. 2005. Modern Food Microbiology. Seventh Edition. Springer Science + Business Media, Inc., New York.
12.Meldunki o zachorowaniach na choroby zakaźne, zakażeniach i zatruciach w Polsce (2010-2015). Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, Departament Zapobiegania oraz Zwalczania Zakażeń i Chorób Zakaźnych u Ludzi GIS. http://wwwold.pzh.gov.pl/ oldpage/epimeld/index_p.html (dostęp: 25 czerwca 2015 г.).
13.Monetto A.M., Francavilla A., Rondini A., Manca L., Siravegna M., Fernandez R., 1999. A Study of Botulinum Spores in Honey. Anaerobe, 5,185-186.
14.Mortimore S., Wallace C. 2013. HACCP A Practical Approach. Third Edition. Springer, New York Heidelberg Dordrecht London.
15.Nevas M., Hielm S., Lindströ M., Horn H., Koivulehto K,, Korkeala H., 2002. High prevalence of Clostridium botulinum types A and В in honey samples detected by polymerase chain reaction. International Journal of Food Microbiology, 72, 45-52.
16.Ray B. 2004. Fundamental Food Microbiology. CRC Press LLC, Boca Raton, London.
17.Rodgers S., Kailasapathy K., Cox J., Peiris P, 2004. Co-incubation of Clostridium botulinum with protective cultures. Food Research International, 37, 659-666.
18.Sofos J.N., 2014. Meat and Meat Products. W: Food Safety Management. A Practical Guide for the Food Industry (Ed. Motarjemi Y, Lelieveld Huub), Elsevier Inc., London, Waltham, Dan Diego, 119-162.
19.Sugiyama H., Mills D.C., Kuo L.J.C., 1978. Number of Clostridium botulinum spores in honey. Journal of Food Protection, 41, 848-850.