PL
Dobór zwierząt do kojarzeń jest czynnikiem poprawy wskaźników produkcyjnych i ekonomiki gospodarstw, jednak aby był odpowiedni konieczne jest posiadanie precyzyjnych informacji na temat potencjału stosowanych genotypów i efektów ich krzyżowania. Celem przeprowadzonych badań była ocena potencjału produkcyjnego tuczników, w zależności od genotypu ojca, genotypu matki oraz schematu krzyżowania towarowego, poprzez analizę z zastosowaniem nowoczesnej technologii automatycznej identyfikacji i kontroli świń (RFID UHF). Badaniem objęto 394 świnie pochodzące z krzyżowania towarowego loch czterech linii genetycznych landrace (L0, L6, L7, L8) z knurami reprezentującymi trzy genotypy czystorasowe (duroc, pietrain, pbz) i jeden komercyjny genotyp hybrydowy. Wykazano wyraźne zróżnicowanie wybranych wskaźników użytkowości tucznej i rzeźnej pomiędzy genotypami ojcowskimi, jak i matecznymi. Najlepsze przyrosty dobowe (598,5 ±43,1 g) uzyskały tuczniki po ojcach rasy duroc, zaś najsłabsze (555,6 ±40,4 g) po ojcach rasy pbz. Najlepsze wskaźniki użytkowości rzeźnej osiągnęły tuczniki po ojcach rasy pietrain (59,8 ±1,6% mięsności), zaś najgorsze po ojcach linii hybrydowej (57,6 ±2,6% mięsności), która jednak nie różniła się istotnie od tuczników po ojcach duroc i pbz. Największą efektywność kojarzenia pod względem cech tucznych uzyskano z kojarzenia najlepszego genotypu ojcowskiego – duroc, z najlepszym genotypem matecznym – L6, po których tuczniki uzyskały średnią wartość dobowego przyrostu masy ciała 613,9 ±47,9 g. Z kolei w zakresie cech użytkowości rzeźnej najlepsze wyniki uzyskały tuczniki pochodzące po najlepszym genotypie ojcowskim – pietrain i gorszym genotypie matecznym – L7 (61,7 ±0,8% mięsności). Technologia automatycznej identyfikacji i kontroli świń okazała się efektywnym narzędziem pozyskiwania i analizy danych produkcyjnych. Konieczna jest kontynuacja badań i weryfikacja uzyskanych wyników na większej populacji zwierząt i przy większym zróżnicowaniu genetycznym.
EN
Selection of animals for mating is one of the main factors influencing improvement in production indicators in pigs, but appropriate selection requires accurate information concerning the potential of genotypes and the effects of crossbreeding them. The aim of this study was to estimate the production potential of fatteners on the basis of paternal genotype, maternal genotype and crossbreeding schemes. Modern automatic technology for identification and tracking of pigs (UHF RFID) was used for the analysis. The study was conducted on 394 crossbred pigs obtained from four lines of purebred Landrace sows paired with purebred boars of three genotypes (Duroc, Pietrain and Landrace) and one commercial hybrid line. Pronounced differentiation of indicators of fattening and slaughter traits were found between both paternal and maternal genotypes. The highest daily weight gain was noted in the offspring of the Duroc breed (598.5 ±43.1 g), and the lowest (555.6 ±40.4 g) in the offspring of boars of the Landrace genotype. The best slaughter values were found in pigs derived from Pietrain genotype (59.8 ±1.6% meat content), and the worst in those from the hybrid line (57.6 ±2.6% meatiness). The greatest efficiency in terms of fattening traits was obtained by matching the best paternal genotype, Duroc, with the best maternal genotype, L6 (613.9 ±47.9 g), whereas the best slaughter traits were obtained from the best paternal genotype, Pietrain, and a worse maternal genotype L7 (61.7 ±0.8% meatiness). The technology of automatic identification and tracking of pigs proved to be an effective tool for acquiring and analysing production data. Further research is needed to verify the results in a larger population of animals with greater genetic diversity.