PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 13 | 3 |

Tytuł artykułu

Vapour pressure deficit and variability of yield of onion (Allium cepa L.) in Poland

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Niedosyt wilgotności powietrza a zmienność plonu cebuli (Allium cepa L.) w Polsce

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Vapour pressure deficit, in addition to light and temperature, is the main meteorological element that influences the degree of transpiration rate, which in turn determines the impact of drought stress on the yield of onions. In this study we attempt to assess the effect of vapour pressure deficit on onion cultivation in Poland and present a temporal and spatial distribution of vapour pressure deficit for the years 1966–2005. During the period “end of emergence–harvest” (Ee–H), vapour pressure deficit had the greatest impact on onion yield in central western Poland and in the Sandomierz Basin (south east). In these regions the average total yield of onion was 15% lower than the long-term average for the entire country, and yields lower than the long-term average occurred every 1–2 years. A statistically significant year-to-year increase in vapour pressure deficit during the Ee-H period indicates the possibility of a further increases in the risk to onion cultivation.
PL
Niedosyt wilgotności powietrza jest, oprócz światła i temperatury, głównym elementem meteorologicznym wpływającym na wielkość współczynnika transpiracji, od którego zależy oddziaływanie stresu suszy na plon cebuli. W pracy podjęto próbę oceny ryzyka polowej uprawy cebuli w Polsce powodowanego przez niekorzystne warunki wilgotnościowe atmosfery. Poza tym w pracy scharakteryzowano rozkład czasowy i przestrzenny analizowanego elementu meteorologicznego w latach 1966–2005. Największe ryzyko polowej uprawy cebuli powodowane zbyt wysokim niedosytem wilgotności powietrza w okresie koniec wschodów–zbiór (Ee–H) występowało w Polsce środkowo-zachodniej i południowo-wschodniej – w Kotlinie Sandomierskiej. W regionach największego zagrożenia uprawy przeciętne potencjalne zmniejszenie plonu ogólnego analizowanego warzywa było o ponad 15% niższe od średniego wieloletniego poziomu plonów i występowało z częstością co 1–2 lata. Potwierdzony statystycznie wzrost wartości niedosytu wilgotności powietrza z roku na rok w okresie Ee–H może świadczyć w najbliższych latach o wzroście ryzyka polowej uprawy cebuli powodowanego przez rozpatrywany element meteorologiczny.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

13

Numer

3

Opis fizyczny

p.57-69,fig.,ref.

Twórcy

  • Institute of Landscape Architecture, University of Environmental and Life Sciences in Wroclaw, Grunwaldzki Square 24a, 50-363 Wroclaw, Poland
  • Adam Mickiewicz University, Poznan, Poland

Bibliografia

  • Al-Jamal M.S., Sammis T.W., Ball S., Smeal D., 2000. Computing the crop water production function for onion. Agric. Water Manag. 46, 29–41.
  • Babik J. (ed.), 2004. Ekologiczne metody uprawy cebuli. Krajowe centrum rolnictwa ekologicznego, Radom, 42 pp.
  • Baranowski D., 2010. Relative air humidity and vapour pressure deficit in Łeba. Baltic Coastal Zone, 121–132.
  • Bárek V., Halaj P., Igaz D., 2009. The influence of climate change on water demands for irrigation of special plants and vegetables in Slovak. In: Bioclimatology and natural hazards, Strelcocł K., Mátyás C., Kleidon A., Lapin M., Matejka F., Blazenec M., Skvarenina J., Holécy J. (eds), 271–282.
  • Bryś K., Bryś T., 2005. Zmienność warunków higrycznych we Wrocławiu-Swojcu w latach 1883–2003. Acta Agroph. 5(3), 543–554.
  • Domański P. (ed.), 1998. Metodyka badania wartości gospodarczej odmian (WGO) roślin uprawnych. Warzywa cebulowe. COBORU, Słupia Wielka.
  • Dzieżyc, J., Dzieżycowa D., 1986. The influence of precipitation deficit or excess as well as of irrigation on yielding of vegetables. Zesz. Prob. Post. Nauk Roln. 268, 161–174.
  • Enciso J., Jifon J., Wiedenfeld B., 2007. Subsurface drip irrigation of onions: Effects of drip tape emitter spacing on yield and quality. Agric. Water Manag. 92(1), 26–130.
  • Ibrahim N.D., 2010. Growth and yield of onion (Allium cepa L.) in Sokoto, Nigeria. Agric. Biol. J. N. Am. 1(4), 556–564.
  • Kalbarczyk R., 2009. The effect of climate change in Poland on the phenological phases of onion (Allium cepa L.) between 1966 and 2005. Agric. Conspec. Sci. 74(4), 297–304.
  • Kalbarczyk R., 2010. The application of the cluster analysis in recognizing weather patterns conducive to large and small crops of mid-late onion cultivars (Allium cepa L.) in Poland. Not. Bot. Horti Agrobot. Cluj-Napoca 38(1), 100–108.
  • Kalbarczyk R., 2011. Risk of field cultivation of pickling cucumber caused by unfavourable sunshine duration conditions. Sci. Agric. (Piracicaba, Braz.) 68(3), 326–335.
  • Kalbarczyk R., Kalbarczyk E., Raszka B., 2011. Risk to onion (Allium cepa L.) field cultivation in Poland from precipitation deficiency. Not. Bot. Horti Agrobot. Cluj-Napoca 39(2), 214–218.
  • Kajewska J., Rojek M., 2011. Wykorzystanie szeregów czasowych do oceny różnic wartości niedosytu i wilgotności względnej powietrza mierzonych dwiema metodami. Woda– środowisko–Obszary Wiejskie 11(4), 137–148.
  • Kaniszewski S., 2005. Technologia nawadniania warzyw. Ogólnopolska konferencja Naukowa „Nawadnianie warzyw w uprawach polowych”. Skierniewice 19 maja, 5–17.
  • Kaniszewski S., Perłowska M., 1988. Effect of different soil moisture level on field and storage of onion. Part I. Effect of soil moisture level on the field. Biul. Warz. 32, 53–62.
  • Karczmarczyk S., Nowak L. (eds), 2006. Nawadnianie roślin. PWRiL, Poznań, 479 pp.
  • Knaflewski M., 1987. Potrzeby i efekty nawadniania roślin warzywnych w doświadczeniach Katedry Warzywnictwa w Poznaniu w latach 1972–1982. Z. Prob. Post. Nauk Rol. 314, 159–171.
  • Kumar S., Imtiyaz M., Kumar A., 2007. Effect of differential soil moisture and nutrient regimes on postharvest attributes of onion (Allium cepa L.). Sci. Horticult. 112, 121–129.
  • Kundzewicz Z.W., Kędziora A., 2010. Zmiany klimatu i ich wpáyw na środowisko i gospodarkę (obserwacje i projekcje). Studia i Raporty IUNG-PIB 19, 115–144.
  • Lippert C., Krimly T., Aurbacher J., 2009. A ricardian analysis of the impact of climate change on agriculture in Germany. Climat. Change 97, 593–610.
  • Meranzova R., Babrikov T., 2002. Evapotranspiration of long-day onion, irrigated by microsprinklers. J. Cent. Eur. Agric. 3(3), 189–194.
  • Mitovski T., Folkins I., Salzen K., Sigmond M., 2010. Temperature, relative humidity, and divergence response to high rainfall events in the observations and models. J. Climat 23, 3613–3625.
  • Pelter G.Q., Mittelstadt R., Leib B.G., Redulla C.A., 2004. Effects of water stress at specific growth stages on onion bulb yield and quality. Agric. Water Manag. 68(2), 107–115.
  • Piccinni G., Ko J., Marek J., Leskovar D.I., 2009. Crop coefficients specific to multiple phonological stages for evapotranspiration-based irrigation management of onion and spinach. HortSci. 44(2), 421–425.
  • Rumasz-Rudnicka E., Koszaliński Z., Woroniecki T.K., 2008. Efekty nawadniania niektórych warzyw. Acta Agroph. 11(2), 509–517.
  • Rumpel J., Kaniszewski S., Duśko J., 2003. Effect of drip irrigation and fertilization timing and rate on field of onion. J. Veget. Crop Prod. 9, 65–73.
  • Shock C.C., Feibert E.B.G., Saunders L.D., 2000. Onion storage decomposition unaffected by late-season irrigation reduction. HortTechn. 10(1), 176–178.
  • Szwed M., Karg G., Pińskwar I., Radziejewski M., Graczyk D., Kędziora A., Kundzewicz Z.W., 2010. Climate change and its effect on agriculture, water resources and human health sectors in Poland. Nat. Hazards Earth Syst. Sci. 10, 1725–1737.
  • Tendaj M., 2000. Warzywa cebulowe. In: Uprawa polowa warzyw, Orłowski M. (ed.), Brasika, Szczecin, 76–131.
  • Wypych A., 2008. Niedosyt wilgotności powietrza miarą zmienności warunków wilgotnościowych w Krakowie. Acta Agroph. 12 (1), 277–288.
  • Wypych A., 2010. Twentieth century variability of surface humidity as the climate change indicator in Kraków (Southern Poland). Theor. Appl. Climatol. 101, 475–482.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-703d89d6-5182-4f60-a84d-42dc9682537d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.