PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 16 | 3 |

Tytuł artykułu

Możliwości restytucji rynku rodzimych roślin strączkowych na cele paszowe w Polsce

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
The possibility of market restoration of native legumes for fodder purposes in Poland

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była identyfikacja obecnego stanu krajowego rynku rodzimych roślin strączkowych, a także wskazanie głównych ograniczeń w jego rozwoju. Osiągnięcie założonego celu wymagało przeprowadzenia badań dotyczących silnych i słabych stron, a także szans i zagrożeń rynku rodzimych roślin strączkowych w Polsce. W badanych latach obserwowano systematyczne zwiększanie powierzchni upraw roślin strączkowych pastewnych, jednak nie powodowało to wzrostu wielkości produkcji tego surowca. Wskazano na konkurencję ze strony rynku soi, jako produktu substytucyjnego, a także na występowanie rozproszenia terytorialnego, małej skali produkcji tego surowca i brak płynności obrotu. Uznano, że są to czynniki, które doprowadziły do marginalizacji krajowego rynku rodzimych roślin strączkowych.
EN
The purpose of this article is to identify the current state of the domestic market of legume native and an indication of the main limitations in its development. To attain the required carry out research into strengths and weaknesses, and the opportunities and threats of native legumes market in Poland. It concluded that over the years there has been a systematic increase of area planted fodder legumes, however, do not increase the volume of production of the raw material. Pointed to competition from the soybean market as a product substitution, as well as the occurrence of, among other things: territorial dispersion, small scale production of the raw material and the lack of liquidity on the market. It was recognized that these are the factors that led to the marginalization of the domestic market of native legumes.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

16

Numer

3

Opis fizyczny

s.104-109,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor

Bibliografia

  • Czerwińska-Kayzer D. 2013: Kondycja przedsiębiorstw branży paszowej w Polsce jako element infrastruktury rynku roślin strączkowych, Materiały konferencyjne pt. Ulepszanie krajowych źródeł białka roślinnego, ich produkcji, systemu obrotu i wykorzystania w paszach, Opalenica 10.12.2013.
  • Florek J. 2013: Wielkość produkcji i opłacalność rodzimych roślin strączkowych w Polsce, Materiały konferencyjne pt. Ulepszanie krajowych źródeł białka roślinnego, ich produkcji, systemu obrotu i wykorzystania w paszach, Opalenica 10.12.2013.
  • Święcicki W., Szukała J., Mikulski W., Jerzak M. 2007: Możliwość zastąpienia białka śruty sojowej krajowymi surowcami, Zesz. Prob. Post. Nauk Rol., 522, 515-521.
  • Rynek pasz. Stan i perspektywa. 2012: IERiGŻ-PIB, nr 31.
  • Rocznik statystyczny. 2012: GUS, Warszawa.
  • Ulepszenie krajowych źródeł białka roślinnego, ich produkcji, systemu obrotu i wykorzystania w paszach. 2011: Uchwała Rady Ministrów z sierpnia 2011 roku w sprawie ustanowienia programu wieloletniego na lata 2011-2015, Warszawa.
  • Wyniki produkcji roślinnej w 2004-2012. 2004-2012: GUS, www.stat.gov.pl

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-6f817d16-ba9c-4f0c-899e-7d3aeef14093
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.