PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | 73 | 12 |

Tytuł artykułu

Certyfikowany olej palmowy w roku 2019

Warianty tytułu

EN
Certified palm oil in 2019

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Olej palmowy jest najczęściej spożywanym tłuszczem na świecie. Poza bardzo szerokim wykorzystaniem w przemyśle spożywczym, stosowany jest równie często w przemyśle chemicznym, paszowym, kosmetycznym czy do produkcji biopaliw (biodiesel). To powszechne wykorzystywanie oleju palmowego wynika przede wszystkim z jego bardzo dużej wydajności przy pozyskiwaniu oleju z owoców palmy oleistej z 1 ha, a w związku z tym niskiej ceny oraz jego wyjątkowych właściwości. Jego podstawową zaletą jest możliwość zastąpienia tłuszczów utwardzonych z izomerami trans naturalnym olejem roślinnym. Pomimo tego olej palmowy jest często krytykowany, głównie z powodu niszczenia środowiska w wyniku wypalania lasów tropikalnych pod plantacje palmy. Jednak ta sytuacja zmienia się w ostatnich latach, m. in. dzięki certyfikowaniu oleju RSPO
EN
Palm oil is the most consumed fat in the world. In addition to very wide use in the food industry, it is also often used in the chemical, feed, cosmetics and biofuel production (biodiesel). This widespread use of palm oil is primarily due to its very high efficiency in obtaining oil from palm oil fruits, and therefore the low price as well as its unique properties. Its main advantage is the possibility of replacing harmful hydrogenated fats with trans isomers by natural vegetable oil. Despite this, palm oil is often criticized, mainly because of the destruction of the environment as a result of burning tropical forests for palm plantations. However, this situation has changed in recent years, among others thanks to RSPO oil certification

Wydawca

-

Rocznik

Tom

73

Numer

12

Opis fizyczny

s.9-10,12-14,rys.,tab.,fot.

Twórcy

autor
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa
autor
  • Zakład Technologii Tłuszczów i Koncentratów Spożywczych, Katedra Technologii i Oceny Zywności, Instytut Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-6ed66c06-109c-4d41-9928-93705bb5b071
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.