PL
Celem artykułu była ocena poziomu samowystarczalności żywnościowej Unii Europejskiej w teoretycznie możliwej sytuacji kryzysowej, w której łańcuchy dostaw zostaną przerwane, a handel zagraniczny żywnością utrudniony lub niemożliwy. Badanie przeprowadzono na podstawie danych FAOSTAT i literatury przedmiotu. Zastosowano metodę porównawczą z wykorzystaniem wskaźnika samowystarczalności żywnościowej, którego wartości oszacowano na podstawie średniej produkcji i średniego zużycia żywności w latach 2012–2022. W warunkach gospodarki zamkniętej UE-27 osiągała samowystar-czalność lub się do niej zbliżała w zakresie wszystkich badanych grup żywności, jednak jej poszczególne państwa nie były całkowicie samowystarczalne żywnościowo. Konieczna jest więc wewnątrzwspólnotowa wymiana żywności nawet w możliwej sytuacji kryzyso-wej oraz utrzymywanie rezerw na poziomie krajowym. Ważne jest także ograniczanie marnotrawstwa żywności. Potencjalnym zagrożeniem dla samowystarczalności żywno-ściowej UE jest zmniejszenie produkcji żywności wynikające z implementacji wymogów Europejskiego Zielonego Ładu.
EN
The aim of this paper is to assess the level of food self-sufficiency in the European Union under a hypothetical crisis scenario in which supply chains are disrupted and international food trade is either severely restricted or impossible. The study is based on FAOSTAT data and a review of relevant literature. A comparative method was employed, utilising a food self-sufficiency index, with values estimated from average food production and consumption between 2012 and 2022. Under a closed economy, the EU-27 either achieved or came close to achieving self-sufficiency across all analysed food categories; however, individual member states were not entirely food self-sufficient. Therefore, intra-community food exchange remains necessary even in the examined crisis scenario, along with the maintenance of national reserves. Additionally, reducing food waste is crucial. A potential risk to the European Union’s food self-sufficiency is a decrease in food production due to the implementation of European Green Deal requirements.