PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 19 | 1 |

Tytuł artykułu

Colour development in the apple orchard

Warianty tytułu

PL
Czynniki wplywajace na wybarwienie jablek

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Colour is traditionally one of the important appearance features of all fruit for consumers in deciding to buy them. Colour is therefore important in the postharvest supply chain. But where does that colour of fruit come from? Clearly the period of growing and the circumstances during growth are important for developing this im­portant feature. During several seasons (2007-2009), the skin colour of individual apples of dif­ferent cultivars ('Braeburn', 'Fuji', 'Gala', 'Golden Delicious') were measured using a Minolta CR-400 chromameter during the last 40-60 days before (commercial) har­vest. By including the biological variation between individual apples in the analyses and applying non linear indexed regression analysis based on process oriented mod­els, explained parts were obtained for the a*-value, all exceeding 90%. The estimated rate constants for the colouration process were remarkably similar for all cultivars (except 'Fuji') and growing conditions. That would indicate that the process of colouration is really reflecting the degradation of chlorophyll and not the production of red or yellow coloured blush (anthocyanins). The expected effect of growing conditions (fertilization and crop level, hail net or not, sunny side or shady side of the tree) did change the mechanism nor the kinetic parameter values but could all be attributed to the minimal obtainable skin colour (asymptotic values of the logis­tic model). This type of information from the production period may constitute an important link to postharvest supply chain management.
PL
Klienci wybieraj ąc owoce w sklepie zwracają głównie uwagę na ich kolor. Kolor musi być zatem brany pod uwagę przez dostawców. Lecz jak powstaje kolor owo­ców? Bez wątpienia okres wzrostu oraz warunki podczas wzrostu mają duży wpływ na wykształcenie tej ważnej cechy. W latach 2007-2009 badano zmiany koloru skórki indywidualnych jabłek róż­nych odmian ('Braeburn', 'Fuji', 'Gala' i 'GoldenDelicious'), przy użyciu koloryme- tru Minolta CR-400, w ostatnich 40-60 dniach przed przewidywanym zbiorem. W analizie uwzględniono biologiczne zróżnicowanie pomiędzy indywidualnymi jabłkami i zastosowano nieliniową regresję do stworzenia modelu rozwoju, który był zgodny w ponad 90% z rzeczywistymi wartościami a*. Tempo zmian zabarwienia było podobne dla wszystkich odmian (z wyj ątkiem 'Fuji') oraz dla warunków wzrostu. Wskazuje to, że proces wybarwiania owoców w rzeczywistości odzwierciedla rozkład chlorofilu, a nie produkcję czerwonych lub żółtych barwników (antocyjanów). Warunki wzrostu (nawożenie i plonowanie, zasto­sowanie lub nie siatek chroniących przed gradem, poziom nasłonecznienia i położenie owocu w koronie drzewa) nie zmieniły mechanizmu ani kinetyki procesu, ale mogły się przyczynić do uzyskania minimalnego koloru skórki (zbliżanie się do asymptoty w modelu logistycznym). Powyższe informacje z okresu produkcyjnego mogą dostarczyć ważnych danych przydatnych w łańcuchu dostaw jab łek po zbiorze.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

19

Numer

1

Opis fizyczny

p.113-121,fig.,ref.

Twórcy

  • Horticultural Supply Chains, Wageningen University, Netherlands
autor
autor
autor
autor

Bibliografia

  • Schouten R.E., Tijskens L.M.M., van Kooten O. 2002. Predicting keeping quality of batches of cucumber fruits based on a physiological mechanism. POSTHAR. BIOLOGY TECHNOL. 26: 209-220.
  • Schouten R.E., Huijben T.P.M., Tijskens L.M.M., van Kooten O. 2007. Model­ling quality attributes of truss tomatoes: linking colour and firmness maturity. POSTHAR. BIOLOGY TECHNOL. 45/3: 298-306.
  • Tijskens L.M.M., Heuvelink E., Schouten R.E., Lana M.M., van Kooten O. 2005. The biological shift factor. Biological age as a tool for modelling in pre- and postharvest horticulture. ACTA HORT. 687: 39-46.
  • Tijskens L.M.M, Eccher Zerbini P., Schouten R.E., Vanoli M., Jacob S., Grassi M., Cubeddu R., Spinelli L., Torricelli A. 2007. Assessing harvest maturity in nectarines. POSTHAR. BIOLOGY TECHNOL. 45/2: 204­120
  • Tijskens L.M.M., Herold B., Zude M., Geyer M. 2008a. How to choose crite­ria to harvest apples. The dynamics of maturity. ACTAHORT. 796:197-200.
  • Tijskens L.M.M., Konopacki P.J., Schouten R.E., Hribar J., Simcic M. 2008b. Biological variance in the col­our of Granny Smith apples. Modelling the effect of senescence and chilling injury. POSTHAR. BIOLOGY TECHNOL.. 50:153-163.
  • Tijskens L.M.M., Unuk T., Tojnko S., Hribar J., Simcic M. 2009. Biological variation in the colour development of golden delicious apples in the orchard. J. SCI. FOOD AGRIC. 89: 2045-2051.
  • Unuk T., Hribar J., Tojnko S., Simcic M., Porzl T., Plestenjak A., Vidrih R., 2008. Effect of nitrogen application and crop load on external and internal fruit quality. Parameters of apples. DEUTSCHE LEBENSMITTEL­RUNDSCHAU. 104: 127-134.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-6ce98017-e9e5-4f07-b428-5d14297a9d9a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.