PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 13/54 | 1 |

Tytuł artykułu

Fumaric acid production by Rhizopus nigricans and Rhizopus oryzae using apple juice

Warianty tytułu

PL
Biosynteza kwasu fumarowego przez grzyby z rodzaju Rhizopus z wykorzysatniem soku jabłkowego

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of this work was to compare the abilities of Rhizopus nigricans and Rhizopus oiyzae cells to produce fum ari c acid in free and immobilized cultures in a polyurethane foam. The cultivations were conducted in conical flasks in a rotary shaker as well as in a fermentor (7.5 L of volume). Apple juice containing 5% of reducing sugar was used as a source of carbon for fumaric acid biosynthesis and 5% of pure glucose. The immobilised cells of R. nigricans produced about 1.8%-2.5% of fumaric acid in the presence of glucose, and that was about 2-6-fold higher when compared with the free cells. About 2.2%-2.9% of fumaric acid were determined in the culture filtrates of R. oryzae and these values did not differ both for the free and immobilized cells because the free cells showed a pattern of self-immobilization. Experiments conducted under the same conditions using apple juice biosynthesis of fumaric acid gave an average of 2.8% after 6 days of cultivation by the examined strains, and after changing the medium, the concentration of the acid increased to an average of 3.2%, which was about 28% higher than in the glucose-containing medium.
PL
Celem pracy była biosynteza kwasu fumarowego przez grzybnie Rhizopus nigricans 3/2 i R. oryzae 3/6 DSM 905 oraz wykorzystanie jako podłoża produkcyjnego soku jabłkowego zawierającego 5% cukrów redukujących i 5%-owy roztwór glukozy. Hodowle prowadzono z grzybnią unieruchomioną na piance poliuretanowej jak też z grzybnią wolną, w kolbach stożkowych na wstrząsarce rotacyjnej w temp. 28°C jak również w fermentorze Gallenkamp o poj. 7,5 L stosując trzy teflonowe dyski pokryte pianką poliuretanową. Brak cukru w podłożu był sygnałem do wymiany pożywki i tę czynność powtarzano trzykrotnie. Wyniki badań wykazały, iż unieruchomiona grzybnia R. nigricans produkowała od 1,8% do 2,5% kwasu fumarowego w obecności czystej glukozy tj. od 2-6-ciu razy więcej niż grzybnia wolna. Natomiast w hodowlach grzybni R. oryzae oznaczono od 2,2% do 2,9% kwasu fumarowego i nie stwierdzono różnicy w ilości wytwarzanego kwasu przez grzybnię wolną i immobilizowaną ponieważ grzybnia wolna sama ulegała immobilizacji (rys. 1 i 3). Sok jabłkowy może być z powodzeniem stosowany jako podłoże hodowlane do biosyntezy kwasu fumarowego przez badane grzyby gdyż uzyskano średnio 2,8% kwasu po 6 dobach hodowli, a po wymianie pożywki stężenie kwasu w podłożu wynosiło ok. 3,2%, tj. o ok. 28% więcej niż w hodowlach zawierających czystą glukozę (rys. 2 i 4).

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Numer

1

Opis fizyczny

p.47-50,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Food Technology and Storage, Agricultural University, Skromna 8, 20-704 Lublin, Poland
autor
autor

Bibliografia

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-6be845aa-5f42-49a0-9947-d34fa91ab639
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.