PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 17 | 2 |

Tytuł artykułu

Próba określenia przyczyn marnotrawienia żywności w gospodarstwach domowych na przykładzie pieczywa

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
An attempt to determine the causes of food waste in households on the example of bread

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było zdefiniowanie czynników ograniczających spożycie pieczywa i sprzyjających jego marnotrawieniu. Chleb towarzyszy człowiekowi od zarania dziejów i zgodnie z zaleceniami żywieniowymi powinien wraz z innymi produktami zbożowymi stanowić podstawę diety. Jednak spożycie pieczywa w ostatnich latach bardzo spadło, a jednocześnie zwiększyła się ilość marnotrawionego pieczywa. Badania przeprowadzone wśród konsumentów wykazały, że na spadek spożycia pieczywa mają wpływ takie czynniki, jak m.in. niska jakość pieczywa oraz wykorzystywanie w żywieniu pieczywa z ciasta mrożonego, zaliczanego do żywności globalnej i wygodnej, które po wypieku szybko traci świeżość i smakowitość. Globalizacja w zakresie produkcji i spożycia żywności, z jednej strony zwiększa dostęp do produktów żywnościowych, a z drugiej powoduje zanikanie tradycji i eliminowanie żywności regionalnej i lokalnej. Wdrożenie systemów zapewnienia jakości żywności i systemów bezpieczeństwa żywności wymusza określone zachowania i postępowanie z żywnością.
EN
Bread accompanies man since the dawn of history, and in accordance with nutritional recommendations should, along with other cereal products form the basis of the diet. However, the consumption of bread in recent years decreased, while increase in the amount of wasted breads. The aim of this study was to diagnose the factors limiting the consumption of bread and favoring its wastage. Tests of consumers has shown that a decrease in the consumption of bread is affected include Factors such as low quality breads and use in feeding frozen bread dough, belonging to the global food and comfortable, which after baking it quickly loses its freshness and palatability. The globalization of production and consumption of food with one hand increases access to food products, on the other hand, result in disappearance of tradition and eliminates the regional and local food. The implementation of quality assurance systems of food and food safety systems enforces certain behaviors and handling food.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

17

Numer

2

Opis fizyczny

s.237-241,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Morska w Gdyni
  • Akademia Morska w Gdyni

Bibliografia

  • Borkowska B. 2014: Zmiany w zachowaniach konsumenta na rynku pieczywa w Polsce, Marketing i Rynek 6, 93-104.
  • Borowy T., Kubiak M.S. 2012: Czynniki obniżające wartość pieczywa – Cz. I., Przegl. Zboż. Młyn., 2, 4-5.
  • Goryńska-Goldmann E. 2010: Tendencje zmian w konsumpcji pieczywa w Polsce, Acta Sci. Pol. Oeconomia, 9(1), 73-86.
  • Gulbicka B. 2007: Tendencje w spożyciu żywności, [w:] B. Gulbicka, M. Kwasek (red.), Wpływ globalizacji na wyżywienie ludności w Polsce, Program wieloletni 2005-2009, IERiGŻ-PIB, Warszawa, 8-13.
  • Kasprowicz D. 2015: Bezpieczeństwo żywnościowe i niedożywienie w Afryce Subsaharyjskiej – nowe kierunki i trendy, Probl. Hig. Epidemiol., 96(1), 84-91.
  • Kowalczyk S. 2009: Globalizacja, agrobiznes i produkcja żywności, [w:] S. Kowalczyk (red.), Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji, Wyd. Szkoła Główna Handlowa, Oficyna Wydawnicza, Warszawa, 19-71.
  • Kwasek M. 2010: Tendencje w spożyciu żywności w krajach Unii Europejskiej, Program wieloletni 2005- 2009, IERiGŻ-PIB, Warszawa, 92-95.
  • Piętka A. 2013: Produkty piekarskie mrożone – szansa czy zagrożenie dla piekarni? Przegl. Piek. Cukier., 6, 28-29.
  • Sadowski A. 2013: Zaspokojenie bezpieczeństwa żywnościowego wybranych regionów świata a realizacja zasady zrównoważonego rozwój, IX Kongres Ekonomistów Polskich, „Ekonomia dla przyszłości.Odkrywać naturę i przyczyny zjawisk gospodarczych”, Warszawa 28-29.11.2013, [online], http://www.pte.pl, dostęp 15.03.2015.
  • Sicińska E. 2010: Produkty zbożowe u podstaw piramidy zdrowego żywienia, Przem. Spoż. 64(11), 18-20.
  • Słowik E. 2012: Wady pieczywa wynikające z jakości mąki, Przegl. Piek. Cukier., 1, 24-27.
  • Sojkin B., Małecka M., Olejniczak T., Bakalarska M. 2009: Konsument wobec innowacji produktowych na rynku żywności, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań, 45.
  • Śmiechowska M. 2013: Autentyczność i identyfikowalność w aspekcie zapewnienia jakości i bezpieczeństwa towarów, Wyd. Akademia Morska w Gdyni, Gdynia, 54-55, 130.
  • Śmiechowska M. 2015: Marnotrawstwo żywności a zrównoważona konsumpcja w gospodarstwach domowych. Próba oszacowania marnotrawstwa pieczywa, Handel Wewn., w druku.
  • Świetlik K. 2012: Konsumpcja pieczywa i produktów zbożowych w Polsce w latach 1990-2011, Przegl. Zboż. Młyn., 11, 2-6.
  • Świetlik K. 2013: Popyt na żywność w Polsce w ostatnich latach, Handel Wewn., 4, 129-140.
  • Ustawa z dnia 13 września 1996 r. o segregowaniu odpadów i zasadach postępowania z bioodpadami, Dz.U. z dnia 28 listopada 2013 r., poz. 1399, Dz.U. z dnia 8 stycznia 2013 r., poz. 21.
  • Wrzosek M., Kołożyn-Krajewska D., Krajewski K. 2014: Ocena strat i marnotrawstwa żywności w obiektach handlowych a działania strategiczne handlu – wyniki badań, Marketing i Rynek, 6, 835-849.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-6ac84651-b0b5-44a0-818c-6eddc9b6e6ec
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.