PL
W pracy podjęto próbę wyjaśnienia wpływu wybranych cech odmianowych oraz zmiennych parametrów procesu suszenia próżniowego na wybrane właściwości mechaniczne otrzymanych suszy ze świeżych i mrożonych owoców truskawek. Przeprowadzona analiza wykazała występowanie niewielkich różnic we właściwościach mechanicznych truskawek suszonych próżniowo. Suszenie próżniowe mrożonych truskawek odmiany Bounty, w porównaniu do truskawek odmiany Pandora, prowadzi do otrzymania suszy bardziej kruchych i twardych, chociaż różnice w wartościach wskaźników charakteryzujących właściwości mechaniczne suszy są niewielkie. Wykazano wpływ temperatury suszenia próżniowego przy ciśnieniu 16 kPa na wartość parametrów charakteryzujących właściwości mechaniczne truskawek odmiany Pandora suszonych bez uprzedniego mrożenia. Zastosowanie temperatury suszenia próżniowego 50°C prowadzi do bardzo dużego skurczu pionowego owoców, co wobec zastosowanej metody badania właściwości mechanicznych suszy, przekłada się na istotne różnice we właściwościach mechanicznych otrzymanych suszy.
EN
The aim of this study was to explain the effect of some characteristics of the raw material and variable vacuum drying process parameters on mechanical properties of the vacuum dried fresch and frozen strawberries. No significant differences in mechanical properties of vacuum dried strawberries were found. Vacuum drying of frozen strawberries, Bounty cv., in comparison with Pandora cultivar, get more crispy and hard dried strawberries, however, at small differences in the values of mechanical parameters. The influence of vacuum drying temperature, at a pressure of 16 kPa, on the values of mechanical parameters of strawberries Pandora cv., fresch before drying, was stated. Drying of strawberries at a temperature of 50°C, leads to very large vertical shrinkage of the fruits, what caused essential differences in mechanical properties of dried strawberries.