PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 17 | 6 |

Tytuł artykułu

Rola kapitału ludzkiego w kształtowaniu efektywności ekonomicznej gospodarstw mleczarskich

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
The importance of human capital in the shaping of economic efficiency of dairy farms

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem badań była charakterystyka kapitału ludzkiego oraz określenie jego wpływu na efektywność ekonomiczną gospodarstw mleczarskich. Badaniami objęto 132 gospodarstwa produkujące mleko. Analizując wyniki ekonomiczne gospodarstw w zależności od wieku właściciela, stwierdzono, że najwyższy poziom dochodu wypracowano w gospodarstwach kierowanych przez rolników powyżej 60. roku życia (4890 zł/ szt. i 0,78 zł/l), a najniższy przez osoby około 30. roku życia (2960 zł/szt. i 0,44 zł/l). Zróżnicowanie to wynikało z nagromadzenia zasobów czynników wytwórczych. Oceniając sytuację ekonomiczną gospodarstw w zależności od wykształcenia właściciela, stwierdzono, że najwyższy poziom dochodu występował w gospodarstwach kierowanych przez rolników z wykształceniem wyższym (5030,94 zł/szt. i 0,68 zł/l) i była to grupa najmłodsza mająca średnio około 40 lat. Najniższy natomiast dochód osiągały gospodarstwa kierowane przez osoby mające wykształcenie zawodowe (3859,21 zł/szt. i 0,61 zł/l). Dowodzi to, że poziom wykształcenia silnie różnicuje młodsze i starsze pokolenia i ma istotny wpływ na sytuację ekonomiczną prowadzonych przez nich gospodarstw produkujących mleko.
EN
The human factor plays now an important role in the development of agriculture and rural areas. The importance of human capital means that it is the main driving force of competitive advantage, contributing to the shaping of farms on the market. The aim of study was to determine the importance of human capital in the shaping of economic efficiency of dairy farms. Farms were assigned to groups depending on the region, level education or age of owners. Among the managers of surveyed farms, more than a half (52.27%) were people with secondary (40.15%) or higher education (12.12%). Farmers with primary education constituted 5.3% of the surveyed population. Net farm income in group of farmers with higher education averaged 5030.94 PLN/ cow and 0.68 PLN/l milk. The lowest economic efficiency was observed in farms whose owners had about 30 years ((2960 PLN/cow i 0.44 PLN/l milk). Agricultural income of farmers over the age of 60 years averaged 4890 PLN/cow and 0.78 PLN/l milk. In conclusion, farmers having higher education should know that they have the highest possibility to bring new solutions to agriculture, building on what they learned during their studies. They have the highest knowledge about how to create multifunctional development in rural areas.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

17

Numer

6

Opis fizyczny

s.253-258,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Dział Technologii, Ekologii i Ekonomiki Produkcji Zwierzęcej, Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy, ul.Krakowska 1, 32-083 Balice
autor
  • Dział Technologii, Ekologii i Ekonomiki Produkcji Zwierzęcej, Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy, ul.Krakowska 1, 32-083 Balice
autor
  • Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Kraków

Bibliografia

  • Augustyńska-Grzymek I., Goraj L., Jarka S., Pokrzywa T., Skarżyńska A. 2000: Metodyka liczenia nadwyżki bezpośredniej i zasady typologii gospodarstw rolniczych, FAPA, Warszawa.
  • Czyżewski A. 2007: Makroekonomiczne uwarunkowania rozwoju sektora rolnego, [w:] Uniwersalia polityki rolnej w gospodarce rynkowej, Wyd. Akademii ekonomicznej w Poznaniu, 15-56.
  • Farkowski C., Wiatrak A.P. 1998: Zróżnicowanie dochodowe rodzin chłopskich (cele i koncepcje badań), [w:] Dochodowe zróżnicowanie rodzin chłopskich i jego tendencje w gospodarce rynkowej w Polsce, Wyd. SGGW, Warszawa, 5.
  • Janc K. 2004: Znaczenie kapitału ludzkiego w procesach globalizacji, [w:] G. Rdzanek, E. Stadtmuller (red.), Człowiek, region, państwo w procesach globalizacji, regionalizacji i integracji, Uniwersytet Wrocławski, 71-82.
  • Klepacki B. 2005: Wykształcenie jako czynnik różnicujący zasoby, organizację i wyniki ekonomiczne gospodarstw rolniczych, Rocz. Nauk. SERiA, t. VII, z. 1, 124-128.
  • Kozera M. 2010: Zasoby kapitału ludzkiego i intelektualnego gospodarstw rolnych – aspekt teoretyczny oraz wybrane implikacje praktyczne, Zesz. Nauk. SGGW, Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 84, 5-11.
  • Marcysiak A., Marcysiak A. 2011: Wpływ cech jakościowych kapitału ludzkiego na wyniki ekonomiczne gospodarstw rolniczych, Zesz. Nauk. SGGW, Problemy Rolnictwa Światowego, t. 11(26), z. 4, 129-137.
  • Nowak A. 2009: Kwalifikacje rolników czynnikiem rozwoju gospodarstw rolnych, Acta Scientiarum Polonorum Oeconomia, nr 8(3), 107-116.
  • Rocznik demograficzny. 2014: GUS, Warszawa.
  • The Well-being of Nations: The role of human and social capital. 2001: OECD, Paris, 121.
  • Wiatrak A.P. 2005: Zarządzanie przedsiębiorstwem rolniczym – istota i uwarunkowania, Prace Komisji Nauk Rolniczych i Biologicznych, Bydgoskie Towarzystwo Naukowe, Bydgoszcz, 44, 611-617.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-69dcf771-2938-4c03-97a2-cc6854306ec8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.