PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 09 | 3 |

Tytuł artykułu

Wartość użytkowa i jakość mięsa pstrągów tęczowych (Oncorhynchus mykiss Walb.) z chowu ekstensywnego i intensywnego

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Utility value and meat quality of rainbow trouts (Oncorhynchus mykiss Walb.) from extensive and intensive farming

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było porównanie wartości użytkowej i właściwości fizykochemicznych mięsa pstrągów tęczowych z chowu ekstensywnego i intensywnego. Badaniami objęto łącznie 40 ryb pozyskanych w wybranym gospodarstwie rybackim na Lubelszczyźnie. Ryby odłowiono ze stawów betonowych (chów intensywny, n=20) oraz ze stawów ziemnych (chów ekstensywny, n=20). Pomimo istotnych różnic w masie oraz długości i wysokości ciała, ryby z chowu ekstensywnego (o masie 342,7 g) i z chowu intensywnego (o masie 516,2 g) miały zbliżony udział filetu (odpowiednio 43,1% i 44,5%). Mięso pstrągów utrzymywanych intensywnie zawierało istotnie więcej tłuszczu (o 2,26 punkty procentowe) i kalorii (o 67,4 kJ.100 g-1), a jego barwa charakteryzowała się większą jasnością (wyższe L*) i istotnie mniejszą intensywnością (niższy udział barwy czerwonej i żółtej, mniejsze nasycenie i odcień) w porównaniu do mięsa ryb z chowu ekstensywnego.
EN
The aim of this study was to compare the utility value and intrinsic properties of meat of rainbow trout from intensive and extensive farming. Material consisted of 40 rainbow trouts caught in the selected fish farm in the Lublin region. Fish were harvested from intensive farming (concrete ponds, n=20) and from extensive farming (natural ponds, n=20). Despite significant differences in the weight, length and height of body, fish from an extensive farming (mean weight 342.7 g) and an intensive farming (mean weight 516.2 g), had a similar content of the fillet (43.1% and 44.5%, respectively). Meat of fish from the intensive farming contained significantly more fat (about 2.26 p.p.) and calories (about 64.4 kJ.100 g-1), and its colour was brighter (higher L*) and significantly less intense (lower redness, yellowness, lower saturation and hue) compared with the meat of fish from an extensive farming.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

09

Numer

3

Opis fizyczny

s.59-67,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 13, 20-950 Lublin
  • Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 13, 20-950 Lublin
autor
  • Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 13, 20-950 Lublin
autor
  • Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 13, 20-950 Lublin

Bibliografia

  • 1. BAGENAL T.B., TESH F.W., 1978 – Age and growth. In Methods for Assessment of Fish Production in Freshwater Oxford. Blackwell Scientific Publications 6, 81-89.
  • 2. BIENKIEWICZ G., DOMISZEWSKI Z., KUSZYŃSKI T., 2008 – Ryby słodkowodne jako źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT. Magazyn Przemysłu Rybnego 3 (63), 58-59.
  • 3. BRZOZOWSKA E., 1998 – Ryby – wartość odżywcza i przydatność kulinarna. Przemysł Spożywczy 7, 37-38.
  • 4. BUGEON J., LEFEVRE F., CARDINAL M., UYANIK A., DAVENEL A., HAFFRAY P., 2010 – Flesh quality in large rainbow trout with high or low fillet yield. Journal of Muscle Foods 21, 4, 702-721.
  • 5. CIE, 2004 – Colorimetry (3rd ed.). Commission International de l’Eclairage. Vienna Austria.
  • 6. GULER G.O., KIZTANIR B., AKTUMSEK A., CITIL O.B., OZPARLAK H., 2008 – Determination of the seasonal changes on total fatty acid composition and ω3/ ω6 rations of carp (Cyprinus carpio L.) muscle lipids in Beysehir Lake (Turkey). Food Chemistry 108, 689-694.
  • 7. KIMMERER W, AVENT SR. BOLLENS SM., 2005 – Variability in Length-weight relationships used to estimate biomass of estuarine fish from survey data. Transactions of the American Fisheries Society 134, 481-495.
  • 8. KOŁAKOWSKA A., KOŁAKOWSKI E., 2001 – Szczególne właściwości żywieniowe ryb. Przemysł Spożywczy 6 (55), 10-13.
  • 9. LITWIŃCZUK A., BARŁOWSKA J., GRODZICKI T., WARZYBOK J., 2002 – Wartość użytkowa i skład chemiczny mięsa pstrągów z rzek Podkarpacia. Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska, Sec. EE, Zootechnica, 20, 263-266.
  • 10. ŁUCZYŃSKA J., TOŃSKA E., BOREJSZO Z., 2011 – Zawartość makro- i mikroelementów oraz kwasów tłuszczowych w mięśniach łososia (Salmo salar L.), pstrąga tęczowego (Oncorhynchus mykiss Walb.) i karpia (Cyprinus carpio L.). Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 3 (76), 162-172.
  • 11. MARTY-MAHE P., LOISEL P., FAUCONNEAU B., HAFFRAY P., BROSSARD D., DAVENEL A., 2004 – Quality traits of brown trouts (Salmo trutta) cutlets described by automated color image analysis. Aquaculture 232, 225-240.
  • 12. MARX H., BRUNNER B., WEINZIERL W., 1997 – Methods of stunning freshwater fish: impact on meat quality and aspects of animal welfare. Zeitschrift für Lebensmittel-Untersuchung und -Forschung A. 204, 282-286.
  • 13. MERKIN G.V., ROTH B., GJERSTAD C., DAHL- PAULSEN E., NORTVEDT R., 2010 – Effect of pre-slaughter procedures on stress responses and some quality parameters in sea farmed rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture 309, 231-235.
  • 14. PIEŃKOWSKA B., HRYSZKO K., 2013 – Rynek ryb. Stan i perspektywy. Analizy rynkowe. Wydawnictwo IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • 15. PUCHAŁA R., PILARCZYK M., 2007 – Wpływ żywienia na skład chemiczny mięsa karpia. Inżynieria Rolnicza 5 (93), 363-368.
  • 16. SEREMAK-BULGE J., 2013 – Rynek ryb. Stan i perspektywy. Analizy rynkowe. Wydawnictwo IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • 17. SHEARER K.D., 1994 – Factors affecting the proximate composition of cultured fish with emphasis on salmonids. Aquaculture 119, 63-88.
  • 18. SKAŁECKI P., FLOREK M., LITWIŃCZUK A., STASZOWSKA A., KALINIAK A., 2013 – Wartość użytkowa i skład chemiczny mięsa karpi (Cyprinus Carpio L.) i pstrągów tęczowych (Oncorhynchus mykiss Walb.) pozyskanych z gospodarstw rybackich regionu lubelskiego. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego 2 (9), 57-62.
  • 19. SKAŁECKI P., FLOREK M., LITWIŃCZUK A., ZABORSKA A., 2013 – Wartość użytkowa i jakość mięsa pstrąga tęczowego (Oncorhynchus mykiss) z uwzględnieniem masy ciała ryb. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego 1 (9), 69-73.
  • 20. STANEK M., 2010 – Zawartość tłuszczu oraz cholesterolu w mięsie wybranych gatunków ryb z centralnej Polski. Komunikaty Rybackie 2 (115), 5-7.
  • 21. STATSOFT Inc., 2003 – STATISTICA, data analysis software system, ver. 6., www.statsoft.com.
  • 22. TASADUQ H. SHAH, BALKHI M.H., NAJAR A.M., OYAS A. ASIMI, 2011 – Morphometry, length-weight relationship and condition factor of farmed female rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum) in Kashmir. Indian Journal of Fisheries 58 (3), 51-56.
  • 23. TASADUQ H. SHAH, BALKHI M.H., OYAS A. ASIMI, KHAN I., 2013 – Length weight relationship and ponderal index of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walb., 1792) from Dachigam stream in Kashmir. African Journal of Agricultural Research 8 (14), 1277-1279.
  • 24. TKACZEWSKA J., MIGDAŁ W., 2012 – Porównanie wydajności rzeźnej, zawartości podstawowych składników odżywczych oraz poziomu metali ciężkich w mięśniach pstrąga tęczowego (Oncorhynchus mykiss) pochodzącego z różnych rejonów Polski. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 5 (84), 177-186.
  • 25. USYDUS Z., SZLINDER-RICHERT J., ADAMCZYK M., SZATKOWSKA U., 2011 – Marine and farmed fish in the Polish market: Comparison of the nutritional value. Food Chemistry 126, 78-84.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-689126dd-a27c-486f-8f21-be7adbd77e9c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.