EN
Over 2003 to 2005 in Lithuanian Agricultural University the laboratory research was carried out concerning the effect of caraway seed and dill seeds essentials oils on the storage of five potato cultivars. Research results showed that after 7 months of storage the smallest natural mass losses occured in potatoes of Goda cultivars, which were treated by plant inhibitors. The smallest mass of sprouts was observed in Nida cultivars treated by plant inhibitors.
PL
Materiałem do badań były próby ziemniaków odmian - Voke, Vaiva, Nida, Goda, Gloria pochodzących z sezonów wegetacyjnych 2003-2005. Jako środek hamujący kiełkowanie podczas przechowywania ziemniaków w temp. 7-8°C wykorzystano naturalne inhibitory w postaci olejku eterycznego wyekstrahowanego z nasion kminku odmiany Gintaras i nasion kopru odmiany Gribowskij. Po 7 miesiącach przechowywania określono: ubytki naturalne bulw (%), ilość i długość kiełków oraz zawartość suchej masy i skrobi w bulwach. Stwierdzono, że wykorzystanie olejków z nasion kminku i kopru jako śródków hamujących kiełkowanie ziemniaków wpływa na zmniejszenie ubytków naturalnych bulw, zmniejsza straty skrobi i suchej masy. Wielkość tych zmian zależała od odmiany ziemniaka. Najmniejsze ubytki naturalne bulw po 7 miesięcznym przechowywaniu odnotowano w bulwach odmiany Goda traktowanych inhibitorami kiełkowania.