PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 511 | 2 |

Tytuł artykułu

The ecological aspects in the potato tuber storage

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wpływ naturalnych inhibitorów wzrostu na jakość ziemniaków w okresie przechowywania

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Over 2003 to 2005 in Lithuanian Agricultural University the laboratory research was carried out concerning the effect of caraway seed and dill seeds essentials oils on the storage of five potato cultivars. Research results showed that after 7 months of storage the smallest natural mass losses occured in potatoes of Goda cultivars, which were treated by plant inhibitors. The smallest mass of sprouts was observed in Nida cultivars treated by plant inhibitors.
PL
Materiałem do badań były próby ziemniaków odmian - Voke, Vaiva, Nida, Goda, Gloria pochodzących z sezonów wegetacyjnych 2003-2005. Jako środek hamujący kiełkowanie podczas przechowywania ziemniaków w temp. 7-8°C wykorzystano naturalne inhibitory w postaci olejku eterycznego wyekstrahowanego z nasion kminku odmiany Gintaras i nasion kopru odmiany Gribowskij. Po 7 miesiącach przechowywania określono: ubytki naturalne bulw (%), ilość i długość kiełków oraz zawartość suchej masy i skrobi w bulwach. Stwierdzono, że wykorzystanie olejków z nasion kminku i kopru jako śródków hamujących kiełkowanie ziemniaków wpływa na zmniejszenie ubytków naturalnych bulw, zmniejsza straty skrobi i suchej masy. Wielkość tych zmian zależała od odmiany ziemniaka. Najmniejsze ubytki naturalne bulw po 7 miesięcznym przechowywaniu odnotowano w bulwach odmiany Goda traktowanych inhibitorami kiełkowania.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

511

Numer

2

Opis fizyczny

p.523-529,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Lithuanian University of Agriculture, Kaunas, Lithuania
  • Lithuanian University of Agriculture, Kaunas, Lithuania
autor
  • Lithuanian Institute of Horticulture, Kaunas, Lithuania
  • Lithuanian University of Agriculture, Kaunas, Lithuania

Bibliografia

  • Afek U., Orenstein J., Nuriel E. 2000. Using HPP (Hydrogen Peroxide Plus) to inhibit potato sprouting during storage. Amer. J. of Potato Res. 77: 63-65.
  • Caldiz D.O., Fernandez L.V., Inchausti M.H. 2001. Maleic hydroxide effects on tuber yield, sprouting characteristics, and French fryies processing quality in various potato (Solanum tuberosum L.) cultivars grown under Argentinian conditions. Amer. J. Potato Res. 78: 119-128.
  • Oosterhaven K., Poolman B., Smid E.J. 1995. S-carvone as a natural potato sprout inhibiting, fungistatic and bacteristatic compound. Industrial Crops and Products 4: 23-31.
  • Oosterhaven J. 1995. Different aspects of s-carvone, a natural potato sprout growth inhibitor. WAU dissertation no. 1988. Summary.
  • Oosterhaven K., Hartmans K.J., Scheffer J.J.C. 1993. Inhibition of potato sprout growth by carvone enantiomers and their bioconversion in sprouts. Potato Res. 38: 219-230.
  • Suttle J.C. 2003. Auxin - induced sprout growth inhibition; Role of endogenous ethylene. Amer. J. Potato Res. 80: 303-309.
  • Suttle J.C. 2004. Involvement of endogenous gibberellins in potato tuber dormancy and early sprout growth a critical assessment. J. Plant Physiol. 161: 157-164.
  • Tarakanovas P. 1999. Statistiniu duomenu apdorojimo programos paketas „Selekcija" LŽI: 57.
  • Wander J.G.N., Bouwmester H.J. 1996. Effects of nitrogen fertilization on dill (Anethum graveolens L.). Industrial Crops and Products 7: 211-216.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-674aac89-d09b-4738-9954-bf36ae198345
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.