PL
Badano wpływ temperatury hodowli na akumulację trehalozy przez drożdże piekarskie. Wykorzystano skonstruowane w Instytucie Technologii Fermentacji i Mikrobiologii PŁ rasy drożdży diploidalnych (A/10) i trip- loidalnych (H/3). Wykazano, że przy zoptymalizowanym sposobie dozowania pożywek oraz podwyższeniu temperatury do 34-38° C, uzyskuje się znaczną ilość akumulowanej trehalozy w s.s. (14-22%). Wyhodowana w przedziale temperatury 30-34°C biomasa charakteryzowała się cechami typowymi dla drożdży piekarskich.
EN
The influence of the culture temperature on trehalose accumulation in the baker's yeast was researched. Diploidal yeast (A/10) and triploidal yeast (H/3) developed in The Institute of Fermentation Technology and Microbiology were used. It has been pointed out that by optimalization of nutrient medium dosage and increasing of temperature up to 34-38°C it is possible to obtain considerable amounts of accumulate trehalose in d.m. (14-22%). The biomasis cultivated at the level of 30-34°C was tipical for the baker's yeast.