PL
W pierwszej części artykułu przedstawiono teoretyczne zagadnienia globalizacji, w drugiej najważniejsze przejawy globalizacji, a w trzeciej jej praktyczne aspekty na przykładzie gospodarki żywnościowej. Część teoretyczna obejmuje systematykę globalizacji, moralne aspekty, równowagę globalności i lokalności, zagadnienia ciągłości, nieustanność i nieuchronność globalnych zjawisk w świecie, cykl rozwojowy procesów globalnych. W drugiej części jako przejawy globalizacji omówiono wolny przepływ dóbr, usług i kapitału, wskazano na możliwość erozji państw narodowych pod wpływem prywatyzacji polityki oraz konieczności rozwoju globalnego prawa i struktur je monitorujących i zabezpieczających. W trzeciej części przedstawiono najważniejsze procesy globalne zachodzące w gospodarce żywnościowej z uwzględnieniem produkcji, przetwórstwa, handlu i konsumpcji.
EN
In the first part of the paper theoretical issues of the globalisation are discussed. Second part shows the most important symptoms of globalisation and the third part is devoted to its practical aspects, based on agrifood sector. Theoretical part classificates the types of globalisation; presents moral aspects; equilibrium between globalisation and locality; continuity and inevitability of global processes in the world and their development cycles. In the second part free flow of goods, services and capital are discussed. The possibility of "erosion " of national countries under privatisation policy is pointed out and necessity of development of the global low and the structures which will monitor and protect it. The third part displays the most important global processes that have place in agrifood sector including production, processing, trade and consumption.