PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 13/54 | 1 |

Tytuł artykułu

Effect of the fat type alteration in feed during the final fattening period on fatty acid composition in loins of fatteners slaughtered at different body weights

Warianty tytułu

PL
Wpływ zmiany rodzaju tłuszczu w diecie w końcowym okresie tuczu na skład kwasów tłuszczowych w polędwicy tuczników ubijanych przy różnej masie ciała

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The study was conducted on 32 crossbred fatteners (Polish Landrace x Large White Polish) x (Duroc x Pietrain). Fatteners belonging to group S were fed the compound feed with a 6% supplement of soybean oil during the fattening period (30-100 kg) while fatteners assigned to group L were fed the same feed until they reached 70 kg of body weight. At this point, the soybean oil supplement was changed to a 6% supplement of lard. To evaluate fatty acid profiles in loin, 4 fatteners from each group were slaughtered after achieving 70, 80, 90 and 100 kg of body weight. In the loin of fatteners fed over the entire fattening period with soybean oil in the feed mixture, the content of SFA at 100 kg of body weight was significantly lower (p<0.05) than at 70 kg of live weight and the content of PUFA at 90 kg (p<0.05) and 100 kg (p<0.01) was higher. However, no significant change was found in the MUFA content in loin during any part of the fattening period. In fatteners fed the mixture with a supplement of lard, a higher content of SFA at 100 kg of body weight (p<0.05) and lower content of PUFA (p<0.05) was found. The level of MUFA did not change during fattening. MUFA n-6:n-3 ratio in fatteners fed a diet with the share of soybean oil was significantly lower at 90 kg of live weight (p<0.01) than at 70 kg of body weight. No significant change was found in PUFA n-6:n-3 ratio in fatteners fed a diet with lard supplementation.
PL
Badania przeprowadzono na 32 tucznikach mieszańcach ras (Polish Landrace x Large White Polish) x (Duroc x Pietrain). Tuczniki grupy S przez cały okres tuczu (30-100 kg) żywiono mieszanką z 6% dodatkiem oleju sojowego natomiast tucznikom grupy L od 70 kg masy ciała dodatek oleju sojowego zamieniono na 6% dodatek smalcu. Po osiągnięciu przez tuczniki masy 70, 80, 90 i 100 kg z każdej grupy poddano ubojowi po 4 szt. w celu oznaczenia profilu kwasów tłuszczowych w mięśniu polędwicy. W mięśniu polędwicy u tuczników żywionych przez cały okres tuczu paszą z udziałem oleju sojowego zanotowano istotnie (p<0,05) niższą zawartość SFA przy masie 100 kg niż przy masie 70 kg oraz wyższą zawartość PUFA przy masie 90 kg (p<0,05) i 100 kg (p<0,01). Nie stwierdzono istotnych zmian w żadnym okresie tuczu odnośnie zawartości MUFA w mięśniu polędwicy (tab. 3). U tuczników żywionych mieszanką z dodatkiem smalcu stwierdzono wyższą zawartość SFA przy masie 100 kg (p<0,05) oraz niższą zawartość PUFA (P<0,05). Poziom MUFA nie uległ istotnym zmianom podczas tuczu (tab. 3). Stosunek MUFA n-6:n-3 u tuczników żywionych dietą z dodatkiem oleju sojowego już przy masie 90 kg był istotnie niższy (P<0,01) niż przy masie 70 kg. U tuczników żywionych dietą z dodatkiem smalcu nie stwierdzono istotnych zmian w okresie tuczu w odniesieniu do proporcji PUFA n-6:n-3 (tab. 3).

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Numer

1

Opis fizyczny

p.71-73,ref.

Twórcy

  • Department of Pig Breeding, Agricultural University, Al. Mickiewicza 24/28, 30-059 Krakow, Poland
autor
autor
autor

Bibliografia

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-6659a171-0824-4f05-acb3-c50da6499558
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.