PL
W artykule przedstawiono -wyniki badań procesu rehydratacji suszonych plasterków korzenia pietruszki. Grubość plasterków wynosiła 6 mm, temperatura suszenia 60°C. Proces prowadzono w wodzie destylowanej (objętości 100, 200, 300, 400 i 500 cm3) o temperaturach 20, 40, 60, 80 i 100°C. Wyznaczano krotności przyrostu masy (stosunek masy rehydratowanego suszu do masy początkowej suszu). Do opisu procesu rehydratacji -wykorzystano model empiryczny Singh-Kulshrestha (SK). Współczyn¬niki modelu uzależniono od parametrów procesu rehydratacji.
EN
The rehydration of dried parsley root slices was studied. Samples were cut into 6 mm slices. Temperature of drying air equaled 60°C. The effect of initial distilled water volu¬me (100, 200, 300, 400 and 500 cm3) and rehydration tem-perature (20, 40, 60, 80 and 100°C) on the rehydration cha-racteristics of dried parsley root slices was investigated. The ratio of the mass of dehydrated dried slices to initial mass of dried slices was determined. The empirical Singh-Kulshre- stha (SK) model was used to describe the rehydration process. The coefficients of the SK model were conditioned to the parameters of rehydration.