PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 578 |

Tytuł artykułu

Antybiotykooporność bakterii z rodzaju Lactobacillus pochodzących z żywności, jako kryterium stawiane probiotykom

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Antibiotic resistance to bacteria of Lactobacillus genus isolated from food, as a criterion for probiotic

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Powszechne i niewłaściwe stosowanie antybiotyków wśród ludzi i zwierząt oraz niestosowanie okresów karencji spowodowało zwiększenie liczby mikroorganizmów patogennych opornych na działanie leków. Mimo że bakterie mlekowe posiadają status GRAS, a proces fermentacji jest znany i stosowany od setek lat, pojawiły się doniesienia, że LAB mogą być rezerwuarem genów antybiotykooporności i są w stanie przenosić je na patogeny. Szczepy potencjalnie probiotyczne obligatoryjnie muszą zostać przebadane pod kątem mechanizmów antybiotykooporności. Wśród lekooporności wyróżnia się oporność wrodzoną oraz nabytą, przy czym ryzyko wiąże się z możliwością transferu oporności do innych mikroorganizmów. Największą łatwością transferu u Lactobacillus cechują się geny oporności na tetracyklinę, chloramfenikol i erytromycynę. Znamienne jest to, że bakterie z rodzaju Lactobacillus są w stanie wytworzyć więcej niż jeden mechanizm oporności na antybiotyki. Ocena bezpieczeństwa staje się zatem istotnym kryterium w badaniach szczepów o cechach probiotycznych z punktu widzenia zastosowania jako kultur startowych w żywności.
EN
The widespread and inappropriate use of antibiotics in human and animal and is not applicable grace periods resulted in an increase in the number of pathogenic microorganisms resistant to drugs. Potentially probiotic strains obligatorily have to be tested for antibiotic resistance mechanisms. Although lactic acid bacteria have GRAS status (Generally Recognized as Safe) and the fermentation process is known and used for hundreds of years, it has been found that lactic acid bacteria may be a reservoir of antibiotic resistance genes and they are able to transfer them on pathogenic microorganisms. There are two types of resistance: intrinsic and acquired. Intrinsic resistance is a feature of the natural strain or species and do not pose a risk in the transfer characteristics of resistance to other bacteria. While acquired resistance arises in organisms which are initially sensitive to the antibiotic, and are then resistant as a result of changes in their genome as a result of spontaneous mutations or by acquiring from other bacteria resistant gene or genes determining the resistance. Acquired resistance can be transferred horizontally between bacteria, through the mechanisms of transformation, conjugation or transduction. Vertical gene transfer is the inheritance of the offspring. The contribution of the various transfer mechanisms of antibiotic resistance in bacteria transmission is not fully understood, but it is believed that the conjugation is a key mechanism. Firstly, most of the resistance genes are located on mobile DNA elements such as plasmids, transposons and integrons. Secondly conjugation allows transfer of genes between different species of bacteria, while the transduction and transformation of the relationship at the level of one strain. The tetracycline, chloramphenicol and erythromycin resistance gene are the most often and easily transferable genes in Lactobacillus. Resistance to the aminoglycoside antibiotics such as gentamicin, of bacteria of the genus Lactobacillus is considered innate resistance, due to lack of transport. One of the best known Lactobacillus resistance is vancomycin resistance, which is also classifi ed as intrinsic. It is signifi cant that the bacteria of the genus Lactobacillus are able to produce more than one mechanism of antibiotic resistance. According to the WHO the problem of antibiotic resistance among bacteria may pose a risk to public health. Safety assessment is important criterion in strains with probiotic characteristics, from the point of view of use as food starter cultures.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

578

Opis fizyczny

s.99-110,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa
autor
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa

Bibliografia

  • Ammor M.S., Flórez A.B., van Hoek A., de los Reyes-Gavilán C., Aarts H., Margolles A., Mayo B., 2008. Molecular Characterization of Intrinsic and Acquired Antibiotic Resistance in Lactic Acid Bacteria and Bifidobacteria. J. Mol. Microbiol. Biotechnol. 14, 6–15.
  • Axelsson L., 2004. Lactic Acid Bacteria: Classification and Physiology. W: Lactic Acid Bacteria Microbiological and Functional Aspects. M. Dekker (red.), 19–85.
  • Boone D., Garrity G., Castenholz R., Brenner D., Krieg N., Staley J., 2009. Bergey’s Manual of Systematic Bacteriology: The Firmicutes. Springer, 1–1450.
  • Bujňáková D., Kmet’ V., 2012. Functional properties of Lactobacillus strains isolated from dairy products. Folia Microbiol. 57, 263–267.
  • Coppola R., Succi M., Tremonte P., Reale A., Salzano G., Sorrentino E., 2005. Antibiotic susceptibility of Lactobacillus rhamnosus strains isolated from Parmiggiano Reggiano cheese. Lait 85, 193–204.
  • Del Piano M., Morelli L., Strozzi G., Allesina S., Barba M., Deidda F., Lorenzini P., Ballare M., Montino F., Orsello M., Sartori M., Garello E., Carmagnola S., Pagliarulo M., Capurso L., 2006. Probiotics: from research to consumer. Digest. Liver Dis. 31, 248–255.
  • EFSA, 2008. Technical guidance. Update of the criteria used in the assessment of bacterial resistance to antibiotics of human or veterinary importance. EFSA J. 732, 1–15.
  • European Commission. Health & Consumer Protection Directorate-General, 2001. Opinion of the Scientific Committee on Animal Nutrition on the criteria for assessing the safety of microorganisms. Resistant to antibiotics of human clinical and veterinary importance, 1–21.
  • FAO/WHO Consultations and Workshops, 2001. Safety assessment of foods derived from genetically modified microorganisms. Report of a Joint FAO/WHO Expert Consultation on Foods Derived from Biotechnology, 1–29.
  • FAO/WHO, 2002. Probiotics in food. Health and nutritional properties and guidelines for evaluation, 1–53.
  • Flórez A.B., Delgado S., Mayo B., 2005. Antimicrobial susceptibility of lactic acid bacteria isolated from a cheese environment. Can. J. Microbiol. 51, 51–58.
  • Gajewska J., Błaszczyk M., 2012. Probiotyczne bakterie fermentacji mlekowej (LAB). Post. Mikrobiol. 51(1), 55–65.
  • Gevers D., Masco L., Baert L., Huys G., Debevere J., Swings J., 2003. Prevalence and Diversity of Tetracycline Resistant Lactic Acid Bacteria and their tet Genes Along the Process Line of Fermented Dry Sausages. System. Appl. Microbiol. 26, 277–283.
  • Gueimonde M., Sánchez B., de los Reyes-Gavilán C.G., Margolles A., 2013. Antibiotic resistance in probiotic bacteria. Front. Microbiol. 4, 1–6.
  • Horvath P., Coûté-Monvoisin A., Romero D.A., Boyaval P., Fremaux C., Barrangou R., 2009. Comparative analysis of CRISPR loci in lactic acid bacteria genomes. Int. J. Food Microbiol. 131, 62–70.
  • Hughes V.M., Datta N., 1983. Conjugative plasmids in bacteria of the “pre-antibiotic” era. Nature 302, 725–726.
  • Hummel A., Hertel C., Holzapfel W.H., Franz C.M., 2007. Antibiotic Resistances of Starter and Probiotic Strains of Lactic Acid Bacteria. Appl. Environ. Microbiol. 73(3), 730–739.
  • Huys G., D’Haene K., Collard J., Swings J., 2004. Prevalence and molecular characterization of tetracycline resistance in Enterococcus isolates from food. Appl. Environ. Microbiol. 70(3), 1555–1562.
  • Kołożyn-Krajewska D., Dolatowski Z.J., Zielińska D., 2011. Risk assessment of probiotic use particularly in meat products – a review. Fleischwirtschaft International 26, 61–68.
  • Kumar M., Ghosh M., Ganguli A., 2012. Mitogenic response and probiotic characteristics of lactic acid bacteria isolated from indigenously pickled vegetables and fermented beverages. World J. Microbiol. Biotechnol. 28, 703–711.
  • Libudzisz Z., 2008. Bakterie fermentacji mlekowej. W: Mikrobiologia techniczna. Tom 2. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Wyd. PWN, Warszawa, 25–58.
  • Lin C.F, Fung Z.F., Wu C.L., Chung T.C., 1996. Molecular characterization of a plasmid borne (pTC82) chloramphenicol resistance determinant (cat-Tc) from Lactobacillus reuteri G4. Plasmid 36, 116–124.
  • Macrina F.L., Archer G.L., 1993. Conjugation and broad host range plasmids in streptococci and staphylococci. W: Bacterial Conjugation. Plenum press. Clewell, D.B. (red.), 313–368.
  • Mathara J.M., Schillinger U., Guigas C., Franz C., Kutima P.M., Mbugua S.K., Shin H.K., Holzapfel W.H., 2008. Functional characteristics of Lactobacillus spp. from traditional Maasai fermented milk products in Kenya. Int. J. Food Microbiol. 126, 57–64.
  • Mathur S., Singh R., 2005. Antibiotic resistance in food lactic acid bacteria – a review. Int. J. Food Microbiol. 105, 281–295.
  • Mayrhofer S., van Hoeck A.H., Mair C., Huys G., Arts H.J., Kneifel W., 2010. Antibiotic susceptibility of members of Lactobacillus acidophilus group using broth microdilution and molecular identification of their resistance determinants. Int. J. Food Microbiol. 144, 81–87.
  • Monteagudo-Mera A., Rodrígez-Aparicio L., Rúa J., Martínez-Blanco H., Navasa N., García-Armesto M.R., Ferrero M.A., 2012. In vitro evaluation of physiological probiotic properties of different lactic acid bacteria strains of dairy and human origin. J. Funct. Foods 4, 531–541.
  • Nowak A., Śliżewska K., Libudzisz Z., Socha J., 2010. Probiotyki – efekty zdrowotne. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 71(4), 2–36.
  • Rodak E., 2011. Antybiotykooporność bakterii kwasu mlekowego. Bromat. Chem. Toksykol. 44(2), 204–211.
  • Rojo-Bezares B., Sáenz Y., Poeta P., Zarazaga M., Ruiz-Larrea F., Torres C., 2006. Assessment of antibiotic susceptibility within lactic acid bacteria strains isolated from wine. Int. J. Food Microbiol. 111, 234–240.
  • Salminen S., von Wright A., Morelli L., Marteau P., Brassart D., de Vos W.M., Fondén R., Saxelin M., Collins K., Mogensen G., Birkeland S.E., Mttila-Sandholm T., 1998. Demonstration of safety of probiotics – a review. Int. J. Food Microbiol. 44, 93–106.
  • Sato T., Iino T., 2010. Genetic analyses of the antibiotic resistance of Bifidobacterium bifidum strain Yakult YIT 4007. Int. J. Food Microbiol. 137, 254–258.
  • Schjørring S., Krogfelt, K.A., 2011. Assessment of bacterial antibiotic resistance transfer in the gut. Int. J. Microbiol., 1–10.
  • Sokołowska B., Chotkiewicz M., Niezgoda J., Dekowska A., 2011. Ocena zanieczyszczenia mikrobiologicznego świeżych, niepasteryzowanych, wyciskanych soków owocowych i warzywnych dostępnych w handlu. ZPPNR 569, 219–228.
  • Sozzi T., Smiley M.B., 1980. Antibiotic resistances of yoghurt starter cultures Streptococcus thermophilus and Lactobacillus bulgaricus. Appl. Environ. Microbiol. 40, 862–865.
  • Strus M., 2006. Rodzaj Lactobacillus. W: Mikrobiologia. P. Heczko (red.). Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa, 151.
  • Truszczyński M., Pejsak Z., 2013. Źródła i drogi szerzenia się antybiotykooporności bakterii. Med. Weter. 69(4), 203–207.
  • Vidal C.A., Collins-Thompson D., 1987. Resistance and sensitivity of meat lactic acid bacteria to antibiotics J. Food Prot. 50, 737–740.
  • van Hoek A.H.A.M., Mayrhofer S., Domig K.J., Flóres A.B., Ammor M.S., Mayo B., Aarts H.J.M., 2008. Mosaic tetracycline resistance genes and their flanking regions in Bifidobacterium thermophilum and Lactobacillus johnsonii. Antimicrob. Agents Chemother. 52, 248–252.
  • van Reenen C.A., Dicks L.M., 2011. Horizontal gene transfer amongst probiotic lactic acid bacteria and other intestinal microbiota: what are the possibilities? A review. Arch. Microbiol. 193, 157–168.
  • Vizoso Pinto M., Franz C., Schillinger U., Holzapfel W., 2006. Lactobacillus spp. with in vitro probiotic properties from human faeces and traditional fermented products. Int. J. Food Microbiol. 109, 205–214.
  • WHO, 2014. Antimicrobial resistance: global report on surveillance, WHO Library Cataloguingin- Publication Data, 1–256.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-6501fb7d-d8b4-4ccc-8b29-b8c30fc1218f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.