PL
Badaniami objęto 301 hutników w wieku 23-56 lat. Ocena sposobu żywienia na podstawie wywiadu o spożyciu z ostatnich 24 godzin wykazała wyższą od zalecanych norm średnią wartość energetyczną dobowej racji pokarmowej (3225±1146 kcal) oraz nadmierne spożycie tłuszczu (143±72 g). Ocena stanu odżywienia opierająca się na pomiarze masy ciała w stosunku do normy, wskaźniku Queteleta i obliczaniu zawartości tłuszczu w ciele na podstawie pomiarów fałdów skórno-tłuszczowych wykazała bardzo duży odsetek osób z nadwagą (26%) i otyłością (40%). Wydolność fizyczna oceniana na podstawie maksymalnego poboru tlenu u większości badanych była mała (34%) i bardzo mała (25%).
EN
The study was carried out in a group of 301 metallurgic workers aged 23-56 years. Evaluation of the mode of nutrition based on 24-hour diet recall showed that the mean energy value of the daily food ration was higher than recommended (3225 ± 1146 kcal) and fat consumption was excessive (143 ± 72 g). The nutritional state was evaluated on the basis of measurements of body mass in relation to the expected body mass, Quetelet’s index and calculation of body fat content form measurements of skin-fat fold thickness and a very high proportion of subjects with overweight (26%) and obesity (40%) was found. The physical efficiency evaluated on the basis of maximal oxygen consumption was low in most subjects (34%) or very low (25%).