PL
Restrukturyzacja przedsiębiorstwa to kompleksowe zmiany w jego funkcjonowaniu zorientowane na uzyskanie i wzrost efektywności. Można wyróżnić bezpośrednie oraz pośrednie przyczyny restrukturyzacji. Przeważnie są tylko dwie bezpośrednie przyczyny: złe wyniki oraz ogólny kryzys firmy. Przyczyn pośrednich są dwie grupy: zewnętrzne i wewnętrzne. Do najważniejszych zewnętrznych przyczyn restrukturyzacji przedsiębiorstw spożywczych można zaliczyć: zmianę struktury popytu krajowego na produkty żywnościowe, spadek popytu zagranicznego, prywatyzację i wzrost konkurencji. Natomiast do wewnętrznych: niedostateczny poziom inwestycji oraz przejęcia i fuzje.
EN
Firm's restructuring means complex changes in its performance, which are aimed at efficiency improvement. There are direct and indirect reasons for restructuring. Generally, two reasons are of direct character, namely poor economic and financial results of the enterprise and its comprehensive deterioration. Indirect reasons may be divided into two groups: external and internal ones. Amongst most important external determinants of company's restructuring we can find the following: the change in domestic demand for food products, falling foreign demand, privatization and growing competition. Insufficient investments as well as firm 's acquisitions and mergers represent internal incentives for restructuring.