PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 12 | 5 |

Tytuł artykułu

The role of oats, common vetch and tansy phacelia as cover plants in the formation of microorganisms communities in the soil under the cultivation of root chicory (Cichorium intybus var. sativum Bisch.) and salsify [Tragopogon porrifolius var. sativus (Gaterau) Br.]

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Rola owsa, wyki siewnej i facelii błękitnej jako roślin okrywowych w kształtowaniu się zbiorowisk mikroorganizmów w glebie spod uprawy cykorii korzeniowej (Cichorium intybus L. var. sativum Bisch.) i salsefii [Tragopogon porrifolius var. sativus (Gaterau) Br.]

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The composition of microorganisms in the cultivation environment is extremely important since it affects the healthiness and hence the yielding of plants. The purpose of the present studies was to determine the effect of oats, common vetch and tansy phacelia as intercrop cover plants on the formation of microorganisms communities in the soil under the cultivation of root chicory and salsify. Before winter, cover plants formed an abundant green mass, which constituted the natural mulch on the surface of the land managed in two ways: 1) pre-winter ploughing, or 2) spring ploughing. The control was the conventional cultivation of these vegetables, i.e. without any cover plants. The microbiological analysis of the soil showed that regardless of the species of the studied vegetable, the total population of bacteria and the population of bacteria Bacillus spp. and Pseudomonas spp. were the highest when the soil was mulched with oats. A little fewer of those microorganisms occurred after using the mulch of common vetch or phacelia. On the other hand, the fewest bacteria were obtained as a result of the traditional cultivation of those vegetables. The total population of fungi in the soil mulched with oats was the lowest, whereas the most of fungi occurred in the control. The cultivation system, i.e. performing the spring or pre-winter ploughing, rather had no significant effect on the population of the studied microorganisms in the soil. Among the studied vegetables, the following were most frequently isolated: Alternaria alternata, Fusarium culmorum, Fusarium oxysporum, Pythium irregulare, Rhizoctonia solani, Sclerotinia sclerotiorum and Gliocladium spp., Penicillium spp. and Trichoderma spp. Laboratory tests showed that both the cultivation of root chicory and salsify which included cover crops promoted the development of antagonistic bacteria (Bacillus spp. and Pseudomonas spp.) and fungi (Gliocladium spp., Penicillium spp. and Trichoderma spp.) better than the traditional cultivation of those vegetables.
PL
Skład mikroorganizmów w środowisku uprawnym jest niezmiernie ważny, oddziałuje on bowiem na zdrowotność, a tym samym na plonowanie roślin. Celem prezentowanych badań było określenie wpływu owsa, wyki siewnej i facelii, jako międzyplonowych roślin okrywowych, na kształtowanie się populacji mikroorganizmów w glebie spod uprawy cykorii korzeniowej i salsefii. Rośliny okrywowe wytworzyły przed zimą obfitą zieloną masę, stanowiącą naturalny mulcz na powierzchni roli, który zagospodarowano w dwojaki sposób: 1) orką przedzimową lub 2) orką wiosenną. Kontrolę stanowiła tradycyjna uprawa tych warzyw, tj. bez roślin okrywowych. Analiza mikrobiologiczna gleby wykazała, że bez względu na gatunek badanego warzywa ogólna liczebność bakterii oraz liczebność bakterii Bacillus spp. i Pseudomonas spp. była największa wówczas, gdy glebę mulczowano owsem. Nieco mniej tych mikroorganizmów wystąpiło po zastosowaniu mulczu z wyki siewnej lub facelii. Natomiast najmniej bakterii uzyskano w wyniku tradycyjnej uprawy tych warzyw. Ogólna liczebność grzybów w glebie mulczowanej owsem była najmniejsza, natomiast najwięcej grzybów wystąpiło w kontroli. System uprawy, tj. wykonanie orki wiosennej lub przedzimowej, nie miał raczej istotnego wpływu na liczebność badanych mikroorganizmów w glebie. Spod uprawy badanych warzyw najczęściej izolowano Alternaria alternata, Fusarium culmorum, Fusarium oxysporum, Pythium irregulare, Rhizoctonia solani, Sclerotinia sclerotiorum oraz Gliocladium spp., Penicillium spp. i Trichoderma spp. Testy laboratoryjne wykazały, że zarówno uprawa cykorii korzeniowej, jak i salsefii z uwzględnieniem roślin okrywowych bardziej sprzyjała rozwojowi antagonistycznych bakterii (Bacillus spp. i Pseudomonas spp.) i grzybów (Gliocladium spp., Penicillium spp. i Trichoderma spp.) niż tradycyjna uprawa tych warzyw.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

12

Numer

5

Opis fizyczny

p.179-191,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Phytopathology and Mycology, University of Life Sciences in Lublin, ul.Leszczynskiego 7, 20-069 Lublin, Poland
  • Department of Soil Cultivation and Fertilization of Horticultural Plants, University of Life Sciences in Lublin, Leszczynskiego 58, 20-068 Lublin, Poland

Bibliografia

  • Abdul-Baki A.A., Teasdale J.R., Goth R.W., Haynes K.G., 2002. Marketable yields of freshmarket tomatoes grown in plastic and hairy vetch mulches. Hort. Sci. 37(6), 878–881.
  • Adamczewska-Sowińska K., 2004. Zastosowanie żywych ściółek w uprawie pomidora i papryki oraz ich wpływ następczy na plonowanie selera korzeniowego i marchwi jadalnej. Rozpr. hab., AR Wrocław, 131 pp.
  • Bacon C.W., Hinton D.M., 2002. Endophytic and biological control of Bacillus mojavensis and related species. Biol. Control 23(3), 274–284.
  • Bending G.D., Lincoln S.D., 2000. Inhibition of soil nitrifying bacterial communities and their activities by glucosinolate hydrolisis products. Soil Biol. Biochem. 32, 1261–1269.
  • Błażewicz-Woźniak M., 2005. Effect of no-tillage and mulching with cover crops on yield parsley. Folia Hort. 17/2, 3–10.
  • Borowy A., Jelonkiewicz M., 1999. Zachwaszczenie oraz plonowanie ośmiu gatunków warzyw uprawianych metodą siewu bezpośredniego w mulcz Żytni. Zesz. Probl. Post. Nauk. Rol. 466, 291–300.
  • Dehestani A., Kazemitabar K., Ahmadian G., Jelodar N.B., Salmanian A.H., Seyedi M., Rahimian H., Ghasemi S., 2010. Chitinolytic and antifungal activity of a Bacillus pumilis chitinase expressed in Arabidopsis. Biotech. Letters 32(4), 539–546.
  • Elliott L.F., Lynch J.M., 1984. Pseudomonads as a factor in the growth of winter wheat (Triticum aestivum L.). Soil Biol. Biochem. 16(1), 67–71.
  • Jamiołkowska A., Wagner A., 2003. Effect of field pea (Pisum arvense L.) as cover crop on fungal communities from soil environment of tomato and their influence on Fusarium oxysporum growth. Phytopathol. Pol. 30, 37–50.
  • Kęsik T., Konopiński M., Błażewicz-Woźniak M., 2000. Weed infestation and field of onion and carrot under no-tillage cultivation using four cover crops. Ann. AFPP, Dijon – France, 437–444.
  • Konopiński M., Kęsik T., Błażewicz-Woźniak M., 2001. Wpływ mulczowania międzyplonowymi roślinami okrywowymi i uprawy zerowej na kształtowanie wilgotności i zagęszczenia gleby. Acta Agroph. 45, 105–116.
  • Kotliński S., 2001. Przydatność ozimych roślin okrywowych w uprawie warzyw. Ogólnopol. Konf. Nauk. ,,Biologiczne i agrotechniczne kierunki rozwoju warzywnictwa”. Skierniewice, 82–83.
  • Leary J., DeFrank J., 2000. Living mulches for organic farming systems. Hort. Technol. 10(4), 692–698.
  • Lemańczyk G., Sadowski Cz., 2002. Fungal communities and health status of roots of winter wheat cultivated after oats and oats mixed with other crops. Bio. Control 47, 349–361.
  • Mańka K., Mańka M., 1992. A new method for evaluating interaction between soil inhibiting fungi and plant pathogen. Bull. OILB/SROP 15, 73–77.
  • Martyniuk S., Masiak D., Stachyra A., Myśków W., 1991. Populacje drobnoustrojów strefy korzeniowej różnych traw i ich antagonizm w stosunku do Gaeumannomyces graminis var. tritici. Pam. Puá. Pr. IUNG, 98, 139–144.
  • Mohamed H.A.A., Wafaa M.H., Attallah A.G., 2010. Genetic enhancement of Trichoderma viride to overproduce different hydrolytic enzymes and their biocontrol potentiality against root rot and white mold diseases in bean plants. Agric. Biol. J. North Am. 1(3), 273–284.
  • Patkowska E., 2005. The effect of biopreparations on the formation of rhizosphere microorganism populations of soybean (Glycine max (L.) Merrill). Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 4(2), 89–99.
  • Patkowska E., 2009. Effect of bio-products on bean yield and bacterial and fungal communities in the rhizosphere and non-rhizosphere. Pol. J. Environ. Stud. 18(2), 255–263.
  • Patkowska E., Konopiński M., 2011. Cover crops and soil-borne fungi dangerous towards the cultivation of salsify [Tragopogon porrifolius var. sativus (Gaterau) Br.]. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 10(2), 167–181.
  • Pięta D., 1999. Initial studies of populations of fungi and bacteria in the soil under influence of the cultivation of spring wheat and winter wheat in a growth chamber. Acta Agrobot. 52 (1–2), 161–166.
  • Pięta D., Kęsik T., 2007. The effect of conservation tillage on microorganism communities in the soil under onion cultivation. EJPAU, Horticulture, 10, 1, http://www.ejpau.media.pl.
  • Pięta D., Patkowska E., 2001. Wpływ wydzielin korzeniowych różnych roślin uprawnych na skład populacji bakterii i grzybów ze szczególnym uwzględnieniem grzybów patogenicznych przeżywających w glebie. Acta Agrobot. 54(1), 93–104.
  • Pięta D., Patkowska E., 2003. Antagonistic bacteria and fungi limiting potato infection by soilborne pathogenic fungi. J. Plant Prot. Res. 43(2), 97–104.
  • Smeda R.J., Weller S.C., 1996. Potential of rye (Secale cereale) for weed management in transplanted tomatoes (Lycopersicon esculentum). Weed. Sci. 112, 936–941.
  • Smith B.J., Kirkegaard J.A., 2002. In vitro inhibition of soil microorganisms by 2-phenylethylisothiocyanate. Plant Pathol. 51, 585–593.
  • Smolińska U., 2000. Survival of Sclerotium cepivorum sclerotia and Fusarium oxysporum chlamydospores in soil amended with cruciferous residues. J. Phytopathol. 148, 343–349.
  • Sobowale A.A., Odebode A.C., Cardwell K.F., Bandyopadhyay R., 2009. Suppression of growth of Fusarium verticillioides Niren. using strains of Trichoderma harzianum from maize (Zea mays) plant parts and its rhizosphere. J. Plant Prot. Res. 49(4), 452–459.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-6462022d-8dcc-4a3d-b501-6d9fcf3c1086
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.