PL
Koszty energii na wentylację w przechowalni ziemniaków jadalnych o składowaniu w paletach skrzyniowych stanowi 52% całkowitych kosztów przechowywania. W celu ograniczenia nakładów energii w przechowalni paletowej z opływowym systemem wietrzenia (IHAR Jadwisin), przystosowano system wentylacji mechanicznej do wietrzenia naturalnego. Zastosowana w latach badań 1998-2001 wentylacja naturalna ograniczyła nakład energii na wentylację o 39%. Analiza temperatury zewnętrznej wykazała, że przy wentylacji trwającej 4 godziny na dobę można wykorzystać wietrzenie naturalne w przechowalni (grawitacyjne) w 62%. Do wentylacji naturalnej może być wykorzystany także wiatr. Przy tym samym czasie wentylacji (4 godz./dobę) udział wentylacji naturalnej może wynieść 50%.
EN
The cost of energy ventilation in box potato store amounts to 52% of total storage expenditure. In order to reduce the energy expenditure in a box store with flow-around ventilation system the natural ventilation was adapted. Using natural ventilation in the years 1998-2001 reduced expenditure of energy (mean for 3 years) for about 39%. An analyse of the outside temperature showed that natural ventilation can be used in 62% during 4 hours of ventilation per day. For natural ventilation the wind can also be used. In the same ventilation condition (4 hours/day) the share of natural ventilation can amount to 50%.