PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1977 | 03 | 4 |

Tytuł artykułu

The effect of magnetic field on activity of Beta-fructofurazydase and on aerobic cultivation of baker's yeast

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wpływ pola magnetycznego na aktywność beta-fruktofuranozydazy i tlenową hodowlę drożdży piekarskich

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
It was determined that activity of β-fructofuranozydase in baker's yeast put through a uniform, constant, constant but pulsating, and alternating magnetic field with induction levels between 0 and 200 Gs at a linear speed of 2.5X 10⁻³ to 2.5 m/sec. was inhibited by 7.4% to 23% regardless of type of the field. Growth rate of aerobic cultivated baker's yeast was not effected.
PL
Na podstawie statystycznego modelu losowej, dwuczynnikowej analizy wariancji badano wpływ liniowej szybkości przepuszczania komórek drożdży przez pole magnetyczne o różnej wartości indukcji magnetycznej na aktywność β-fruktofuranozydazy drożdży piekarskich. W tym celu wodne zawiesiny jednodobowych drożdży Saccharomyces cerevisiae Mautner przepuszczano z prędkością liniową 0,0025 do 2,5 m/s przez jednorodne stałe, pulsujące z częstotliwością 4 Hz i zmienne pole magnetyczne o indukcji 0 do 200 Gs. Stwierdzono, że niezależnie od charakteru pola magnetycznego aktywność β-fruktofuranozydazy była hamowana odpowiednio o 18,9% w stałym, 7,4% w stałym pulsującym i 23,0% w zmiennym polu magnetycznym. Za pomocą analizy wariancji wykazano ponadto, że w takich samych warunkach liniowa szybkość przepuszczania komórek drożdży przez pole magnetyczne nie wpływała na aktywność β-fruktofuranozydazy. Ponadto stwierdzono, że oddziaływanie pola magnetycznego o indukcji 100 Gs na komórki drożdży w czasie ich tlenowego wzrostu nie wpłynęło na szybkość przyswajania przez nie sacharozy z pożywki melasowej oraz właściwą szybkość wzrostu.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

03

Numer

4

Opis fizyczny

p.389-397,fig.,ref.

Twórcy

  • Institute of Chemical and Food Industry, Academy of Economics, Komandorska 118/120, 53-345 Wroclaw, Poland
  • Institute of Chemical and Food Industry, Academy of Economics, Komandorska 118/120, 53-345 Wroclaw, Poland

Bibliografia

  • 1. Abasin V. M., Evtusenko G. I.: Biofizika 1975, 20 (2), 276.
  • 2. Baer N. I., Kataeva A. A., Omarova A. I., Malinovskij L. S.: Ferm. Spirt. Prom. 1966, 32 (3), 20.
  • 3. Barnothy M. F.: Biological effects of magnetic fields. Plenum Press, New York 1964, 63, 74.
  • 4. Kataeva A. A., Mendelson L. N.: Ferm. Spirt. Prom. 1965 (3), 1.
  • 5. Klassen V. I.: Voda i magnit. Izdatel'stvo "Nauka". Moskwa 1973, 84, 99.
  • 6. Mejbaum-Katzenellenbogen W., .Mochnacka J.: Kurs praktyczny z biochemii. PWN, Warszawa 1966, 175.
  • 7. Miśkiewicz T., Leśniak W., Ziobrowski J.: Biotechnol., Bioeng. 1975, 17, 1829.
  • 8. Nałęcz M., Jaworski J.: Miernictwo magnetyczne. WNT, Warszawa 1968, 82.
  • 9. Nimitan E., Topala N. D.: An. Stiint. Univ. "Al. I. Cuza" Iasi, Sect. 2a, 1972, 18 (2), 259; CA vol. 78, 107 996.
  • 10. Pareira M. R., Nutini L. G., Fardon J. C., Cook E. S.: Nature 1963, 198 (4876), 204.
  • 11. Szermiński J., Iwasiewicz A., Paszek Z., Sikorski A.: Metody statystyczne w doświadczalnictwie chemicznym. PWN, Warszawa 1974, pages 88, 91, 102, 111, 123, 134.
  • 12. Ting I-Ni., Ho Hon-Kai: Effects of a magnetic fields on the growth and metabolism of microorganismus. I. Effects of a magnetic field on the fermentation products and related enzyme activites of yeast. Chung Kuo Nung Yeh Hua Hsueh Hui Chih 1973, 11 (3-4), 97; CA vol. 82, 70 200 g.
  • 13. Yoshihiko S., Shozo K.; J. Gen. Appl. Microbiol. 1964, 10, 57.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-6334b484-fcb8-40b8-8945-97da1402c1b8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.