EN
Poor plant stand establishment is a common problem for marigold production. Exposure to seed priming is one of the strategies being used to accelerate the activation of plant growth, especially seed germination in many crops. Therefore, an experiment was conducted to investigate the influence of different seed priming techniques on performance of French marigold. For this purpose, different seed priming techniques: hydroprimng, 50 mM CaCl2, 100 mg L⁻¹ salicylic acid and 100 mg L⁻¹ ascorbic acid were assessed. Seeds without any treatment were considered as control. Priming with 50 mM CaCl2 was proved to be the most effective treatment in enhancing germination and seedling vigour among all other treatments including control as shown by higher final germination/emergence, germination energy and lower mean germination/emergence time. Furthermore, positive correlation between reducing sugars and dry weight and α-amylase activity and the concentration of reducing sugars indicates that enhancement due to priming could be attributed to higher reducing and total sugars as well as higher α-amylase activity in primed seeds.
PL
Słabe wschody to powszechny problem w produkcji aksamitki. Kondycjonowanie jest jedną ze strategii stosowanych w celu przyspieszenia wzrostu roślin, zwłaszcza kiełkowania nasion. Przeprowadzono więc eksperyment mający na celu zbadanie wpływu różnych technik kondycjonowania na rozwój aksamitki. Oceniono różne techniki kondycjonowania nasion: hydrokondycjonowanie, 50 mM CaCl2, 100 mg L⁻¹ kwasu salicylowego oraz 100 mg L⁻¹ kwasu askorbinowego. Kontrolę stanowiły nasiona bez żadnych zabiegów. Okazało się, że kondycjonowanie za pomocą 50 mM CaCl2 było najbardziej skutecznym zabiegiem wzmagającym kiełkowanie i żywotność siewek w porównaniu ze wszystkimi innymi zabiegami, łącznie z kontrolą, co było widoczne na podstawie wyższego końcowego kiełkowania/wschodów, energii kiełkowania oraz mniejszego czasu kiełkowania/wschodów. Ponadto, dodatnia korelacja między cukrami redukującymi a suchą masą i aktywnością α-amylazy a także stężenie cukrów redukujących wskazujące na wzmożony wzrost będący efektem kondycjonowania można przypisywać wyższej zawartości cukrów redukujących i całkowitej zawartości cukrów oraz wyższej aktywności α-amylazy w nasionach poddanych kondycjonowaniu.