PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

1989 | 35 | 2-3 |

Tytuł artykułu

Microbiological requirements for herb raw materials

Autorzy

Warianty tytułu

PL
Wymagania mikrobiologiczne dla surowców zielarskich

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Microbiological requirements for herb raw materials are not clear explicit till now. As literature shows the degree of herb raw material contamination by aerobic bacteria and fungi, expecially toxinogenic moulds, is very high. In such situation there is urgent need to appoint suitable microbiological requirements for this group of pharmaceutical products. Presented project of microbiological requirements for herb raw materials contain 3 groups of purity: I high, II — middle, and III — low. Raw materials of I group (aerobic bacteria below 10.000/g, fungi and Enterobacteriaceae bacilli below 100/g, pathogenic bacteria absent in 1 g) may be used to preparation of granulates and tablets (containing powdered raw materials), water extract (liquid and dry) and macerates. Raw materials of II group (aerobic bacteria from 10.000 to 1.000.000/g, fungi from 100 to 100.000/g, toxinogenic moulds from genera of Aspergillus, Penicillium and Fusarium below 10.000/g) may be used to preparation of alcohol drugs (liquid and dry extracts, tinctures, infracts, juices) and infusions. However, the raw materials belonging to III group (aerobic bacteria over 1.000.000/g, fungi over 100.000/g) may be used to preparation of isolated substances, essential oils, and complexes and concentrates substances. Obtainment the above substances has to be led in such method that ready products can not contain becteria metabolites and mycotoxins.
Wymagania mikrobiologiczne dla surowców zielarskich nie zostały dotychczas jasno sprecyzowane. Z danych piśmiennictwa wynika, że stopień zanieczyszczenia surowców zielarskich bakteriami tlenowymi i grzybami, w tym wytwarzającymi mykotoksyny, jest bardzo wysoki. Stąd pilna potrzeba ustalenia dla tej grupy produktów farmaceutycznych odpowiednich wymagań mikrobiologicznych. Przedstawiony projekt zakłada dla surowców zielarskich 3 klasy czystości mikrobiologicznej: I - wysoką, II - średnią i III - niską. Surowce I klasy (bakterie tlenowe poniżej 10.000/g, grzyby i pałeczki Enterobacteriaceae poniżej 100/g, bakterie patogenne nieobecne w 1 g) mogą być używane do sporządzania granulatów i tabletek (zawierających sproszkowane surowce), wyciągów wodnych (płynnych i suchych) i maceratów. Surowce II klasy (bakterie tlenowe w granicach 10.000-1.000.000/g, grzyby w granicach 100-100.000/g, pleśnie toksynotwórcze z rodzajów Aspergillus, Penicillium i Fusarium poniżej 10.000/g) mogą być używane do sporządzania wyciągów alkoholowych (wyciągi płynne i suche, nalewki, intrakty, soki) oraz naparów. Natomiast surowce III klasy (bakterie tlenowe powyżej 1.000.000/g, grzyby powyżej 100.000/g mogą być używane do otrzymywania substancji izolowanych, olejków, zespołów i koncentratów. Sposób otrzymywania tych produktów musi być jednak prowadzony w taki sposób, aby nie zawierały one metabolitów bakterii i mykotoksyn.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

35

Numer

2-3

Opis fizyczny

p.157-160,ref.

Twórcy

autor
  • Institute of Medicinal Plants, Libelta 27, 61-707 Poznan, Poland

Bibliografia

  • 1. BERNARD J. et al.: Plant Med. Phytother. 1979, 13, 297.
  • 2. CIEGLER A.: Mycopathol. 1979, 65, 5.
  • 3. DEVLEESCHOUWER M.J., DONY J.: Pharm. Belg. 1979, 34, 189.
  • 4. DONY J.: Labo-Pharma Probl. Techn. 1977, Nr 262, 113.
  • 5. GRIGO J.: Acta Pharm. Technol. 1977, Suppl. 3, p. 13.
  • 6. HITOKOTO H. et al.: Appl. Environ. Microbiol. 1978, 36, 252.
  • 7. KĘDZIA B., WROCIŃSKIT.: Farm. Klin. T. II. Pol. Pharm. Assoc., Poznań 1974, p. 129.
  • 8. KĘDZIA B., GRABOWSKA H., RZYSKA D.: Microbiological estimation of herbal drugs produced by Herbapol. 11/73 Documentation. Inst. Med. Plants, Poznań 1980.
  • 9. KĘDZIA B., HOŁDERNA E.: Herba Pol. 1983, 29, 287.
  • 10. KĘDZIA B., HOŁDERNA E.: Herba Pol. 1984, 30, 59.
  • 11. KĘDZIA B., HOŁDERNA E., GRABOWSKA H.: Investigations on survival of Bacillus spores in ethanol extracts. RR-9/2 Documentation. Inst. Med. Plants, Poznań 1989.
  • 12. KĘDZIA B., HOŁDERNA E., RŻYSKA D.: Decontamination of herb raw materials by ethylene oxide application. RR-7/I Documentation. Inst. Med. Plants, Poznań 1987.
  • 13. KĘDZIA B., HOŁDERNA E., RŻYSKA D.: Decontamination of herb raw materials by gamma irradiation application. RR-7/II Documentation. Inst. Med. Plants, Poznań 1989.
  • 14. LENOBLE M. et al.: Ann. Pharm. Franç. 1980, 38, 333.
  • 15. LINGNAU J.: Pharm. Ind. 1970, 32, 240.
  • 16. LUTOMSKI J., KĘDZIA B.: Planta Med. 1980, 40, 212.
  • 17. Microbiological purity of non-compulsorily sterile pharmaceutical preparations. Rapport of Section of Industrial Pharmacists FIP: Pharm. Acta Helv. 1976, 51, 33.
  • 18. NEGRETTIF.: Boll. Chim. Farm. 1983, 122, 440.
  • 19. PLUTA J., KRUTUL H., OLSZEWSKI Z.: Farm. Pol. 1980, 36, 205.
  • 20. SCHILLER I. et al.: Appl. Microbiol. 1970, 20, 839.
  • 21. SZEBIOTKO K. et al.: Przem. Spoż. 1988, Nr 2, 39.
  • 22. WALLHÄUSSER K.H.: Österr. Apoth.-Ztg. 1982, 36, 449.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-62e9a6d6-e5a7-4928-81c1-ebfa1366445b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.