PL
Tłuszcze smażalnicze są powszechnie wykorzystywane w przemysłowej produkcji potraw i w gastronomii. Tłuszcze smażalnicze wytwarza się z olejów i tłuszczów roślinnych stałych (tłuszcz palmowy, tłuszcz kokosowy), ewentualnie z dodatkiem tłuszczów zwierzęcych (smalec). Do smażenia można też stosować tłuszcze utwardzone oraz mieszanki tłuszczów mniej stabilnych ze stabilnymi. Zwrócono uwagę na popularny składnik olejów smażalniczych - tłuszcz palmowy. Powstałe Stowarzyszenie na rzecz Zrównoważonego Przetwórstwa Oleju Palmowego RSPO promuje stosowanie oleju palmowego pochodzącego tylko z certyfikowanych źródeł. W artykule omówiono najważniejsze cechy wybranych tłuszczów smażalniczych. Tłuszcze smażalnicze stosuje się do smażenia frytek, hamburgerów, kurczaków, ryb, placków ziemniaczanych, wyrobów cukierniczych (pączki, faworki) oraz wielu innych (naleśniki, racuchy, smażone warzywa)
EN
Frying fats are widely used in industrial food production and gastronomy. Frying fats are produced from solid vegetable oils and fats (palm fat, coconut fat), possibly with the addition of animal fats (lard). It is also possible to use dehydrogenated fats and mixtures of less stable fats with stable ones. Attention has been paid to a popular ingredient of the frying fats - the palm fat. The organization Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) promotes the use of palm oil only from certified sources only. The article discusses the most important features of selected frying fats. Frying fats are used to fry fries, burgers, chickens, fish, potato fritters, confectionery (donuts, favors) and many others (pancakes, fried vegetables)