PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2022 | 73 | 3 |

Tytuł artykułu

Nutritional status of the elderly in Poland

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background. The elderly are at greater risk of underweight and the associated risk of protein and energy malnutrition. On the other hand, the lower energy requirement with an often too high intake from the diet leads to the development of overweight and obesity. Objective. The aim of the study was to assess the prevalence of underweight, overweight and obesity, including abdominal obesity in Polish elderly. Material and methods. The study included 300 men and 304 women aged 65 and over from all over the country. The nutritional status was assessed on the basis of anthropometric measurements: body height and weight as well as waist and hip circumferences. Based on BMI (Body Mass Index), the prevalence of underweight (<20.0), overweight (25.0-29.9) and obesity (≥30.0) was assessed. WHR (Waist-to-Hip Ratio) was used to assess abdominal obesity (≥1.0 in men and ≥0.85 in women). Waist circumference was also analysed with regard to increased risk of metabolic complications (≥94 cm in men and ≥80 cm in women). Results. Underweight was found in 1.3% of men and 4.3% of women. 55.3% of men and 40.1% of women were overweight, 20.3% and 21.7% were obese, respectively. In the case of people with excess body weight, abdominal obesity was observed in 50% of men and 70.1% of women. Waist circumference indicating an increased risk of metabolic complications was found in 44.1% of men and 67.5% of women. Conclusions. The prevalence of overweight and obesity in Polish elderly was high, especially in men. Overweight and obese people often had abdominal obesity. This type of obesity was more common in women. Elderly people, especially women, often have an increased risk of metabolic complications due to high fat accumulation in the abdomen. It was even found in elderly who were not overweight nor obese. Some elderly, mostly women, were underweight which increased the risk of protein and energy malnutrition.
PL
Wprowadzenie. Osoby starsze są bardziej narażone na występowanie niedoboru masy ciała i związane z tym ryzyko niedożywienia energetyczno-białkowego. Z kolei mniejsze zapotrzebowanie organizmu na energię przy często zbyt wysokim jej spożyciu z diety sprzyja rozwojowi nadwagi i otyłości. Cel. Celem pracy była ocena częstości występowania niedoboru masy ciała oraz nadwagi i otyłości, w tym otyłości brzusznej, u osób starszych w Polsce. Materiał i metody. Badaniem objęto 300 mężczyzn i 304 kobiety w wieku 65 lat i więcej z terenu całego kraju. Ocenę stanu odżywienia badanych przeprowadzono na podstawie pomiarów antropometrycznych: wysokości i masy ciała oraz obwodów talii i bioder. Na podstawie wskaźnika BMI oceniono występowanie niedoboru masy ciała (<20,0), nadwagi (25,0-29,9) i otyłości (≥30,0). Wskaźnik WHR służył do oceny otyłości brzusznej (≥1,0 u mężczyzn i ≥0,85 u kobiet). Analizowano również obwód talii związany ze zwiększonym ryzykiem zaburzeń metabolicznych (≥94 cm u mężczyzn i ≥80 cm u kobiet). Wyniki. Niedobór masy ciała stwierdzono u 1,3% mężczyzn i 4,3% kobiet. Nadwagą odznaczało się 55,3% mężczyzn i 40,1% kobiet, a otyłością, odpowiednio 20,3% i 21,7%. W przypadku osób z nadmierną masą ciała u 50% mężczyzn i 70,1% kobiet występowała otyłość brzuszna. Obwód talii wskazujący na zwiększone ryzyko powikłań metabolicznych stwierdzono u 44,1% mężczyzn i 67,5% kobiet. Wnioski. Wśród osób starszych w Polsce, zwłaszcza wśród mężczyzn, często występowała nadwaga lub otyłość. Osoby z nadmierną masą ciała często odznaczały się otyłością brzuszną. Ten typ otyłości częściej występował u kobiet. U osób starszych, zwłaszcza kobiet, często występowało zwiększone ryzyko powikłań metabolicznych związane z nadmiernym nagromadzeniem tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha. Dotyczyło to nawet osób starszych, u których nie występowała nadwaga ani otyłość. Niektóre osoby starsze, szczególnie kobiety, odznaczały się niedoborem masy ciała, co zwiększało ryzyko niedożywienia energetyczno-białkowego.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

73

Numer

3

Opis fizyczny

p.275-283,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Nutrition and Nutritive Value of Food, National Institute of Public Health NIH - National Research Institute, Chocimska 24, 00-791 Warsaw, Poland
autor
  • Department of Nutrition and Nutritive Value of Food, Institute of Public Health NIH - National Research Institute, Warsaw, Poland
autor
  • Department of Nutrition and Nutritive Value of Food, Institute of Public Health NIH - National Research Institute, Warsaw, Poland
  • Department of Nutrition and Nutritive Value of Food, Institute of Public Health NIH - National Research Institute, Warsaw, Poland

Bibliografia

  • 1. Agarwal E., Miller M., Yaxley A., Isenring E.: Malnutrition in the elderly: a narrative review. Maturitas 2013;76(4):296-302. doi: 10.1016/j.maturitas.2013.07.013.
  • 2. An R., Ji M., Yan H., Guan C.: Impact of ambient air pollution on obesity: a systematic review. Int J Obes (Lond) 2018;42(6):1112-1126. doi: 10.1038/s41366-018-0089-y.
  • 3. Babiarczyk B., Turbiarz A.: Body Mass Index in elderly people - do the reference ranges matter? Prog Health Sci 2012;1(2):58-67.
  • 4. Besora-Moreno M., Llauradó E., Tarro L., Solà, R.: Social and Economic Factors and Malnutrition or the Risk of Malnutrition in the Elderly: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies. Nutrients 2020;12(3):737. doi: 10.3390/nu12030737.
  • 5. Bogacka A., Heberlej A., Usarek A., Okoniewska J.: Diet and nutritional status of elderly people depending on their place of residence. Rocz Panstw Zakl Hig 2019;70(2):185-193. doi: 10.32394/rpzh.2019.0069.
  • 6. Bosello O., Vanzo A.: Obesity paradox and aging. Eat Weight Disord 2021;26(1):27-35. doi: 10.1007/s40519-019-00815-4.
  • 7. Bowman K., Atkins J.L., Delgado J., Kos K., Kuchel G.A., Ble A., Ferrucci L., Melzer D.: Central adiposity and the overweight risk paradox in aging: follow-up of 130,473 UK Biobank participants. Am J Clin Nutr 2017;106(1):130-135. doi: 10.3945/ajcn.116.147157.
  • 8. Brzeziński M., Puzianowska-Kuźnicka M., Błeszyńska E., Kujawska-Donecka H., Bandosz P., Zdrojewski T.: Nadwaga i otyłość [Overweight and obesity]. In. Błędowski P., Grodzicki T., Mossakowska M., Zdrojewski T. (eds.). PolSenior2. Badanie poszczególnych obszarów stanu zdrowia osób starszych, w tym jakości życia związanej ze zdrowiem [PolSenior2. Study of specific areas of the health status of elderly people, including health-related quality of life]. Gdańsk, Gdański Uniwersytet Medyczny, 2021, 433-447. ISBN 978-83-67147-00-2 (in Polish).
  • 9. Cuervo M., García A., Ansorena D., Sánchez-Villegas A., Martínez-González M., Astiasarán I., Martínez J.: Nutritional assessment interpretation on 22,007 Spanish community-dwelling elders through the Mini Nutritional Assessment test. Public Health Nutr 2009;12(1):82-90. doi: 10.1017/S136898000800195X.
  • 10. de Morais C., Oliveira B., Afonso C., Lumbers M., Raats M., de Almeida M.D.: Nutritional risk of European elderly. Eur J Clin Nutr 2013;67(11):1215-9. doi: 10.1038/ejcn.2013.175.
  • 11. Dent E., Hoogendijk E.O., Visvanathan R., Wright O.R.L.: Malnutrition Screening and Assessment in Hospitalised Older People: a Review. J Nutr Health Aging 2019;23(5):431-441. doi: 10.1007/s12603-019-1176-z.
  • 12. Dymkowska-Malesa M., Swora-Cwynar E., Karczewski J., Grzymisławska M., Marcinkowska E., Grzymisławski M.: Stan odżywienia i skład ciała osób starszych jako przesłanki do stosowania żywienia dietetycznego [Nutrition status and body composition of elderly patients as indications for dietary management]. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2017;8(1):29–35 (in Polish).
  • 13. Główny Urząd Statystyczny, Urząd Statystyczny w Białymstoku. Sytuacja osób starszych w Polsce w 2020 roku [The situation of elderly people in Poland in 2020]. Warszawa, Białystok, 2021 (in Polish).
  • 14. Grzegorzewska A., Wołejko K., Kowalkowska A.,Kowalczyk G., Jaroch A.: Proper BMI ranges for the elderly in the context of morbidity, mortality and functional status. Gerontol Pol 2016;24(2):114-118.
  • 15. Han T.S., Sattar N., Lean M.: ABC of obesity. Assessment of obesity and its clinical implications. BMJ 2006;333(7570):695-8. doi: 10.1136/bmj.333.7570.695.
  • 16. Han T.S., Wu F.C., Lean M.E.: Obesity and weight management in the elderly: a focus on men. Best Pract Res Clin Endocrinol Metab 2013;27(4):509-25. doi: 10.1016/j.beem.2013.04.012.
  • 17. Jarosz M., Szponar L., Rychlik E., Respondek W., Ołtarzewski M.G., Dzieniszewski J., Wardak J.: Nadwaga, otyłość, niedożywienie Polaków [Overweight, obesity, malnutrition of Poles]. In: Jarosz M. (ed.). Otyłość, żywienie, aktywność fizyczna, zdrowie Polaków [Obesity, nutrition, physical activity, health of Poles]. Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia, 2006, 45-114. ISBN 83-86060-67-0 (in Polish).
  • 18. Krzymińska-Siemaszko R., Deskur-Śmielecka E., Kaluźniak-Szymanowska A., Kaczmarek B., Kujawska-Danecka H., Klich-Rączka A., Mossakowska M., Małgorzewicz S., Dworak L.B., Kostka T., Chudek J., Wieczorowska-Tobis K.: Socioeconomic Risk Factors of Poor Nutritional Status in Polish Elderly Population: The Results of P olSenior2 Study. Nutrients 2021;13(12):4388. doi: 10.3390/nu13124388.
  • 19. Marseglia A., Xu W., Fratiglioni L., Fabbri C., Berendsen A.A.M., Bialecka-Debek A., Jennings A., Gillings R., Meunier N., Caumon E., Fairweather- Tait S., Pietruszka B., De Groot L.C.P.G.M., Santoro A., Franceschi C.: Effect of the NU-AGE Diet on Cognitive Functioning in Older Adults: A Randomized Controlled Trial. Front Physiol 2018;9:349. doi: 10.3389/fphys.2018.00349. eCollection 2018.
  • 20. Mathus-Vliegen E.M., Basdevant A., Finer N., Hainer V., Hauner H., Micic D., Maislos M., Roman G., Schutz Y., Tsigos C., Toplak H., Yumuk V., Zahorska-Markiewicz B.: Prevalence, pathophysiology, health consequences and treatment options of obesity in the elderly: a guideline. Obes Facts 2012;5(3):460-83. doi: 10.1159/000341193.
  • 21. Miller A.L., Lumeng J.C., LeBourgeois M.K.: Sleep patterns and obesity in childhood. Curr Opin Endocrinol Diabetes Obes 2015;22(1):41-7. doi: 10.1097/MED.0000000000000125.
  • 22. Mulawka P., Dereziński T., Jaroszyński A.J., Wolf J.: Rozpowszechnienie otyłości u osób w podeszłym wieku [Prevalence of obesity in elderly]. Forum Medycyny Rodzinnej 2015;9(2):88–90 (in Polish).
  • 23. Phillips M.B., Foley A.L., Barnard R., Isenring, E.A., Miller M.D.: Nutritional screening in communitydwelling older adults: a systematic literature review. Asia Pac J Clin Nutr 2010;19(3):440-9.
  • 24. Sinha R., Jastreboff A.M.: Stress as a common risk factor for obesity and addiction. Biol Psychiatry 2013;73(9):827-35. doi: 10.1016/j.biopsych.2013.01.032.
  • 25. Stepaniak U., Micek A., Waśkiewicz A., Bielecki W., Drygas W., Janion M., Kozakiewicz K., Niklas A., Puch-Walczak A., Pająk A.: Prevalence of general and abdominal obesity and overweight among adults in Poland. Results of the WOBASZ II study (2013-2014) and comparison with the WOBASZ study (2003-2005). Pol Arch Med Wewn 2016;126(9):662-671. doi: 10.20452/pamw.3499.
  • 26. Stoś K., Rychlik E., Woźniak A., Ołtarzewski M., Jankowski M., Gujski M., Juszczyk G.: Prevalence and Sociodemographic Factors Associated with Overweight and Obesity among Adults in Poland: A 2019/2020Nationwide Cross-Sectional Survey. Int J Environ Res Public Health 2022;19(3):1502. doi: 10.3390/ijerph19031502.
  • 27. Szponar L., Sekuła W., Rychlik E., Oltarzewski M., Figurska K.: Badania indywidualnego spożycia żywności i stanu odżywienia w gospodarstwach domowych [Household food consumption and anthropometric survey]. Prace IŻŻ 101. Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia, 2003. ISBN 83-86060-60-3 (in Polish).
  • 28. WHO Consultation on Obesity & World Health Organization . Obesity: preventing and managing the global epidemic: report of a WHO consultation. WHO Technical Report Series 894. Geneva, 2000. ISBN9241208945.
  • 29. World Health Organization. GHE: Life expectancy and healthy life expectancy. Available: https://www.who.int/data/gho/data/themes/mortality-and-globalhealth-estimates/ghe-life-expectancy-and-healthy-lifeexpectancy(accessed: 05.07.2022).
  • 30. World Health Organization. Waist circumference and waist-hip ratio: report of a WHO expert consultation, Geneva, 8-11 December 2008. Geneva, 2011. ISBN: 9789241501491.
  • 31. Wright S.M., Aronne L.J. Causes of obesity. Abdom Imaging 2012;37(5):730-2. doi: 10.1007/s00261-012-9862-x.
  • 32. Wyka J., Biernat J., Mikołajczak J., Piotrowska E.: Assessment of dietary intake and nutritional status (MNA) in Polish free-living elderly people from rural environments. Arch Gerontol Geriatr 2012;54(1):44-49. doi: 10.1016/j.archger.2011.02.001.
  • 33. Zołoteńka-Synowiec M.E., Malczyk E., Całyniuk B., Grzesik I., Hajuga M., Oknińska E.: Ocena stanu odżywienia i składu ciała osób starszych – pensjonariuszy domów pomocy społecznej i Dziennego Domu Pobytu w Nysie [Assessment of nutritional status and body composition of elderly people living in nursing homes and a day-care center in Nysa, Poland]. Piel Zdr Publ 2018;8(4):245–251 (in Polish).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-61e4bba9-723c-46f4-8178-1f3ce82e3068
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.