EN
The content of sodium and potassium in representative daily food rations reconstructed on the basis of the 24-recall method (4983 questionnaires) of adult population of the Wielkopolska region was determined by the AAS method. The results were compared with the minimal RDA for adults. It was found that the daily sodium intake exceeded the RDA for women and men, while the daily potassium intake approached the minimal RDA for this element.
PL
Celem badań było oznaczenie zawartości sodu i potasu w reprezentatywnych całodziennych racjach pokarmowych kobiet i mężczyzn, dorosłych mieszkańców Wielkopolski. Racje pokarmowe odtworzono na podstawie badań żywieniowych przeprowadzonych metodą wywiadu z ostatnich 24 godzin. Badaniami objęto 4983 osoby, kobiety i mężczyzn pracowników fizycznych i umysłowych, zatrudnionych w sferze budżetowej i pozabudżetowej. Oznaczenie sodu i potasu przeprowadzono metodą AAS po uprzednim spopieleniu prób i odpowiednim ich rozcieńczeniu. Wyniki porównano z zaleceniami dla dorosłych. Zawartości sodu w reprezentatywnych racjach pokarmowych kobiet i mężczyzn, bez względu na rodzaj zatrudnienia, przekraczały znacznie ilości zalecane, a zawartości potasu były na poziomie ilości minimalnych. Stosunek sodu i potasu w badanych racjach pokarmowych był nieprawidłowy, prawie trzykrotnie wyższy od optymalnego.