PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 13 | 2 |

Tytuł artykułu

Przyczyny nadmiernego zawilgocenia wybiegu dla koni Stacji Doświadczalnej Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz koncepcja jego osuszenia i stabilizacji

Warianty tytułu

EN
Causes of an excessive moisture content of paddock at the Experimental Station of the University of Agriculture in Krakow and conception of its drying and stabilization

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy przedstawiono ocenę przyczyn nadmiernego zawilgocenia wybiegu dla koni oraz jego erozji powierzchniowej. Wybieg zlokalizowany jest na działce nr 95/2 przy ul. Jodłowej 12 w Krakowie należącej do Stacji Doświadczalnej Katedry Rozrodu i Anatomii Zwierząt Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. W celu rozpoznania warunków gruntowo-wodnych przeprowadzono odpowiednio ukierunkowane badania terenowe i laboratoryjne właściwości geotechnicznych gruntów podłoża. Biorąc pod uwagę panujące warunki gruntowo-wodne terenu wybiegu, stwierdzono, że wody opadowe nie mają właściwego odpływu, a niskie współczynniki filtracji gruntów podłoża powodują ich stagnowanie w warstwach przypowierzchniowych, z czego wynika jego zabagnienie po większych opadach. Na podstawie przeprowadzonych badań i analiz opracowano koncepcję osuszenia i stabilizacji powierzchni terenu wybiegu. Zaproponowano zabezpieczenie przed stagnowaniem wód opadowych oraz przed erozją powierzchniową z wykorzystaniem gruboziarnistych gruntów mineralnych jako drenażu. Wykorzystano również geosyntetyk komórkowy stanowiący zabezpieczenie stabilizujące. Zalecono wykonanie kolektora zbiorczego odprowadzającego wodę z drenażu.
EN
In the paper an evaluation of causes of an excessive moisture content of the paddock and its surface erosion have been presented. The paddock is located on the lot number 95/2 at the 12 Jodłowa Street in Kraków, that belongs to the Experimental Station of the Department of Animal Breeding and Anatomy at University of Agriculture in Krakow. In order to determine the groundwater conditions a proper filed and laboratory tests of the geotechnical parameters were carried out. Based on the current groundwater conditions of the paddock area it was stated that the rainfall does not have a proper drainage and low permeability coefficients of the soils cause its stagnation in the surface layers, which is the reason for the swamping of the ground after heavy rainfall. Based on the carried out tests and analysis a conception of drying and stabilization of the paddock area was prepared. Two types of protection were suggested – one against rainfall stagnation and another one against surface erosion, using coarse mineral soils as a drainage and cellular geosynthetic as a stabilizing protection. A collecting pipe to discharge water from the drainage was also planned.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

13

Numer

2

Opis fizyczny

s.11-22,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Inżynierii Wodnej i Geotechniki, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, al.Mickiewicza 24/28, 30-059 Kraków
autor
  • Katedra Inżynierii Wodnej i Geotechniki, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, al.Mickiewicza 24/28, 30-059 Kraków

Bibliografia

  • Mielcarzewicz E., 1990. Odwadnianie terenów zurbanizowanych i przemysłowych. Systemy odwadniania. PWN Warszawa.
  • Opęchowski W., 2005. Odwodnienia budowlane wykopów na przykładzie obiektów zrealizowanych w Warszawie. Mat. XX Ogólnopolskie Konf. „Warsztat pracy projektanta konstrukcji", Wisła-Ustroń, 297-316.
  • PN-EN ISO 14688-2:2006. Badania geotechniczne. Oznaczanie i klasyfikowanie gruntów. Cz. 2: Zasady klasyfikacji. Polski Komitet Normalizacyjny Warszawa.
  • Rajda W., Kanownik W., 2006. Retencja użyteczna warstwy nośnej i drenażowej płyty boiska do piłki nożnej. Acta Sci. Pol., Architectura 5(2), 65-74.
  • Sokołowski J., Żbikowski A., 1993. Odwodnienia budowlane i osiedlowe. Wyd. SGGW Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-60401cb3-5175-4a9a-a466-540afed70310
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.