PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 481 | 1 |

Tytuł artykułu

Aktywność amoniakoliazy L-fenyloalaniny i zawartość fenoli rozpuszczalnych u dwóch odmian soi różniących się wrażliwością na chłód

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy porównywano wrażliwość na chłód (5°C) dwóch odmian soi (Glycine max (L.) MERR.): Essor i Aldana. Stwierdzono znaczne zahamowanie wzrostu elongacyjnego korzeni w 5°C. Efekt hamowania wzrostu utrzymywał się również po przeniesieniu roślin do warunków optymalnych 25°C i był tym silniejszy im dłużej rośliny eksponowano na działanie chłodu. Odmiana Essor jest bardziej wrażliwa, reaguje gwałtowniejszym zahamowaniem wzrostu korzeni w porównaniu do odm. Aldana. Pod wpływem niskiej temperatury (5°C) wzrasta aktywność amoniakoliazy L-fenyloalaniny (PAL, EC 4.3.1.5) i gromadzą się rozpuszczalne fenole w korzeniach obu odmian soi, w porównaniu z roślinami kontrolnymi rosnącymi w 25°C. W korzeniach odm. Essor różnica zmian aktywności PAL między korzeniami stresowanymi i kontrolnymi jest znacznie mniejsza niż u odm. Aldana. W korzeniach odm. Aldana w odpowiedzi na stres chłodu szybciej gromadzą się związki fenolowe w porównaniu z odm. Essor. Zmiany w poziomie fenoli mogą częściowo wyjaśnić różnicę w odporności na chłód.
EN
In the presented study sensitivity to chilling (5°C) of two soybean (Glycine max (L.) Merr.) cultivars: Essor and Aldana, was compared. A significant inhibition of root elongation was observed at 5°C. This disadvantageous effect persisted even after seedling transfer to optimal (25°C) conditions, and increased with duration of the chilling treatment. Growth inhibition in Essor seedlings was stronger than in Aldana ones and it means that Essor cultivar was more susceptible to chilling injury at 5°C. PAL activity increased and soluble phenolics accumulated in both varieties of soybean at low temperature in comparison to the control grown at 25°C. The difference in PAL activity between stressed roots and control ones was smaller in cv. Essor than in cv. Aldana. In roots of cv. Aldana grown at chilling, phenolics accumulated faster than in cv. Essor. We suppose that changes in phenolic levels can partially explain difference in tolerance to chilling.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

481

Numer

1

Opis fizyczny

s.223-228,rys.,bibliogr.

Twórcy

Bibliografia

  • Bartollo M.E., Wallner S. J. 1986. Cold hardness and cellulose resistance induced by wounding. Plant Physiol. Suppl. 80 (Abstr.): 122.
  • Christie P.J., Alfenito M.R., Walbot V. 1994. Impact of low-temperature stress on general phenylpropanoid and anthocyanin pathways: enhacement of transcript abundance and anthocyanin pigmentation in maize seedlings. Planta 194: 541-549.
  • Dixon R.A., Paiva N.L. 1995. Stress-induced phenylpropanoid metabolism. Plant Cell 7: 1085-1097.
  • Griffith M., Huner N.P.A., Esspelie K.E., Kolattukudy P.E. 1985. Lipid polymers accumulate in the epidermis and mestome sheet ceill walls during low temperature development of winter rye leaves. Protoplasma 125: 53-59.
  • Janas K.M., Cvikrová М., Szafrańska ., Pałągiewicz A., Eder J. 1999. Effect of 2- aminoindan-2-phosphonic acid on phenolics in soybean roots after short-term exposure to low-temperature. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 469: 97-102.
  • Janas K.M., Cvikrová M., Pałągiewicz A., Eder J. 2000. Alteration in phenyl-propanoid content in soybean roots during low temperature acclimation. Plant. Physiol. Biochem. 38: 587-593.
  • Johanson G., Shaal L. A. 1957. Accumulation of phenolic substances and ascorbicacid in potato tuber tissue upon injury and their possible role in disease and resistance Amer. Potato J. 34: 200-202.
  • Singelton Y.L., Rossi J.R. 1965. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotunstic acid reagents. Am. J. Enol. Vitic. 16: 144-158.
  • Solecka D. Kacperska A. 1995. Phenylalanine ammonia-lyase activity in leaves of winter oilseed rape plants as affected by acclimation of plants to low temperature. Plant Physiol. Biochem. 33: 585-591.
  • Solecka D., Boudet A.-M., Kacperska A. 1999. Phenylpropanoid and anthocyanin changes in low-temperature treated winter oilseed rape leaves. Plant Physiol. Biochem. 37: 491-496.
  • Zucker M. 1965. Induction of phenylamine deaminase by light and its reaction tochlorogenic acid synthesis in potato tuber tissue. Plant Physiol. 40: 779-784.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-5fea730a-d0fb-482c-a2e9-1cb246470ce8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.