PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1988 | 30 |

Tytuł artykułu

Intensywność procesów fermentacyjnych, synteza białka bakteryjnego i degradacja składników pokarmowych w żwaczu bydła opasowego przy podawaniu pasz zielonych w postaci świeżej i kiszonej

Warianty tytułu

EN
Intensity of fermentation processes, synthesis of bacterial protein and food nutrient degradation in the rumen of beef cattle fed on green soilages or silages

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
Studies have been carried out on 4 fattening steers with permanent rumen fistulas . Corn silage, green alfalfa, pasture lichen and sugar beet top silage were applied. They were supplemented with different forages and concentrates. Samples of rumen content were analysed for pH, N-NH3, total VFA, acetic, propionic and butyric acids, soluble and bacterial N. Using nylon bags in situ, the degradation of nitrogen compounds and dry matter of the feeds examined, was evaluated during 24 hours. High pH values of rumen content / 7 , 5 / was found when green grass and green alfalfa forages were fed. VFA levels for silages and soilages were in the range of 10-11 mmol/and 6,2 - 8,8 mmol/100 ml of rumen content, respectively. The highest concent rations of N-NH3 exceeded 20 - 30 mg/100 mg /urea, green alfalfa, pea/ whereas with green forages they were the lowest /11 mg/100 ml on average/. Bacterial protein synthesis was the most intensive with concentrates in the diets. Degradation of dry matter in bags, after 24 hours varied from 61% /hay/ to 89% /barley meal/ whereas that of crude protein varied from 9% /hay/ to 93% /CJ mixture/.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

30

Opis fizyczny

s.131-149,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, Wrocław
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, Wrocław
autor
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, Wrocław
autor
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, Wrocław
autor
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, Wrocław

Bibliografia

  • [1] Alexandre P.F.: La betterave fouragére. Rozpr. dokt., Alfort 1983.
  • [2] Antoniewicz A., Skraba B., Pisulewski P.: Rocz. Nauk. zoot.,Monogr. i Rozpr., 22, 1984, 91-109.
  • [3] Bailey C.B., Hironaba R.H.: Canad. J. Anim. Sci., 64,1984, 1, 183-185.
  • [4] Broster W.H., Sutton J.D., Smith T., Broster V.J., Balch C.C.: J. Agric. Sci., 74, 1970, 217-235.
  • [5] Fritz Z., Szyszkowska A., Jarosz Ł., Preś J., Orda J.: Zesz. nauk. AR Wrocław, Zoot. XXVII, 1984, 150, 11-24.
  • [6] Horton G.M.J.: Canad. J. Sei., 58, 1978, 3, 471-478.
  • [7] Kistner A., Therion J., Kornelius J.H., Hugo A.: Ann. Rech. Vet. 10, 1979, 2/3, 268-270.
  • [8] Leontowioz H., Barej W., Kulasek G., Chomyszyn M.: Ann. Rech. Vet. 10, 1979, 2/3, 454-456.
  • [9] Leszczyńska A.: Ocena Jakości kiszonek w wybranych gospodarstwach Dolnego Śląska, Praca magist. AR,Wrocław 1984.
  • [10] Leitgeb R., Lattner F.: Die Bodenkultur, 30, 1979, 2, 197-203.
  • [11] Ling J.R., Swan H., Buttery P.J.: Archiv f. Tierern., 1983, 10/11, 773-804.
  • [12] Nocek J.E., Cummins K.A., Polan C.E.: J. Dairy Sci., 62, 1979, 10, 1587-1598.
  • [13] Ørskov E.R., Hughes - Jones M., Eliman M.E.: Livestock Prod. Sci., 1983, 10, 17-24.
  • [14] Ricke S.C., Berger L.L., van der Aar P.J., Fahey G.C.: J. Anim. Sci., 58, 1984, 1.
  • [15] Rohr K., Lebzien P., Brandt M.: Landbauforschung Völkenrode, 33, 1983, 4, 233-236.
  • [16] Ruszczyc Z.: Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, PWRiL, Warszawa 1980.
  • [17] Silva A.T., Ørskov E.R.: Proc. Nutr. Soc., 43, 1984, 1, 11 A.
  • [18] Stern M.D., Satter L.D.: J. Anim. Sci., 58, 1984, 1, 714-724.
  • [19] Weakley D.C., Stern M.D., Satter L.D.: J. Anim. Sci., 56, 1983, 2, 493-507.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-5eec634d-4901-47fa-aaa7-ab0e27a341cf
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.