PL
W dwuczynnikowym doświadczeniu polowym uwzględniono sposób odchwaszczania owsa: mechaniczny, mechaniczno + chemiczny i chemiczny oraz rodzaje przyorywanych corocznie międzyplonów ścierniskowych (obiekt bez międzyplonów, gorczyca biała, facelia błękitna, mieszanka strączkowych − łubin wąskolistny + groch siewny pastewny). W eksperymencie prowadzonym w latach 2009−2011 uprawiano owies odmiana Furman w stanowisku po sobie. Odchwaszczanie owsa polegające na wykonaniu jedynie 2‐krotnego bronowania (metoda mechaniczna) okazało się nieskuteczne w redukcji liczby i powietrznie suchej masy chwastów. Udowodniono zmniejszenie liczby i masy chwastów po wszystkich międzyplonach ścierniskowych w porównaniu do uprawy owsa bez rośliny regenerującej. Najkorzystniejsze okazało się przyoranie gorczycy białej, po której liczba chwastów zmniejszyła się o 61,0%, a ich powietrznie sucha masa o 61,7% względem obiektu bez międzyplonu. Chemiczny i mechaniczno + chemiczny sposób pielęgnacji łanu oraz wszystkie przyorywane międzyplony ścierniskowe w znacznym stopniu ograniczyły liczbę dominującego w łanie owsa gatunku Amaranthus retroflexus.
EN
The two‐factorial field experiment consisted of different methods of weed control in oat crops (mechanical, mechanical + chemical, and chemical), as well as types of annually ploughed down stubble catch crops (treatment without stubble catch crop, treatments with the following crops white mustard, lacy phacelia, a mixture of legumes − narrow‐leaf lupin + field pea). In the experiment conducted in 2009–2011, the oat variety Furman was grown in the same place year after year. Weeding the oat crop that involved only 2‐fold harrowing (mechanical method) was not effective in reducing the number and air‐dry weight of weeds. Prominent reduction in the number and weight of weeds was registered in the treatments with all stubble catch crops as compared to oats grown without regeneration plants. The best control results were achieved in the treatment with ploughing down the white mustard, after which the number of weeds decreased by 61.0% and their air‐dry weight by 61.7% in reference to the object without catch crop. Chemical and mechanical + chemical weed control as well as all ploughed down stubble catch crops significantly reduced the number of Amaranthus retroflexus that occurred to dominate on the oat canopy.