PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 68 | 10 |

Tytuł artykułu

Mleczne produkty fermentowane źródłem kwasu y-aminomasłowego

Warianty tytułu

EN
Fermented milk products as a source of y-aminobutyric acid

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W ostatnich latach konsumenci, przywiązując dużą wagę do zdrowego odżywiania i trybu życia, chętniej sięgają po żywność funkcjonalną. Dlatego producenci prześcigają się we wprowadzaniu produktów spożywczych zawierających substancje bioaktywne. Spośród nich duże zainteresowanie budzi kwas γ- aminomasłowy - GABA. Pełni on w organizmie ludzkim funkcję neurotransmitera hamującego. Odpowiedzialny jest za rozluźnienie mięśni szkieletowych, a ponadto wykazuje działanie uspokajające, nasenne, przeciwdrgawkowe, moczopędne oraz obniżające ciśnienie krwi. Niski poziom GABA bądź osłabienie funkcji jego działania wywołuje zaburzenia neurologiczne i psychiczne, takie jak depresja, epilepsja, niepokój, bezsenność. Ze względu na liczne korzyści GABA, istnieje potrzeba wprowadzenia go do codziennej diety. Suplementacja żywności syntetycznym GABA powoduje różne skutki uboczne, których nie stwierdza się po spożyciu naturalnego GABA. Poszukuje się więc naturalnych metod otrzymywania bądź zwiększania stężenia tego tak cennego bioaktywnego składnika w diecie. Jednym z rozwiązań może być zastosowanie odpowiednio wyselekcjonowanych szczepów bakterii fermentacji mlekowej mających zdolność produkcji GABA.
EN
Recently, consumers, when paying a lot of attention to healthy nutrition and lifestyle, prefer more willingly functional food.Therefore, the manufacturers compete in the introduction of food products containing many different bioactive substances. Among them, γ- aminobutyric acid (GABA) is a subject of great interest. GABA plays inhibitory neurotransmitter role in human body. It is responsible for the relaxation of skeletal muscles, and also has sedative, hypnotic, anticonvulsant, diuretic and blood pressure-lowering properties. Low level of GABA or its functional impairment causes neurological and psychiatric disorders such as depression, epilepsy, anxiety, insomnia, which are dramatically risen among the public. Due to many benefits of GABA, there is a need to introduce it to daily diet. The direct addition of synthetic GABA to food leads to various side effects that have not been reported after consumption of natural GABA. Natural methods for the synthesis GABA or increasing the concentration of this bioactive component in diet are actively pursued. The application of appropriately selected strains of lactic acid bacteria with the ability of GABA producing can be an excellent solution.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

68

Numer

10

Opis fizyczny

s.30-32,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof. W. Dąbrowskiego, Oddział Chłodnictwa i Jakości Żywności w Łodzi, Łódź
autor
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof. W. Dąbrowskiego, Oddział Chłodnictwa i Jakości Żywności w Łodzi, Łódź

Bibliografia

  • [1] Adeghate E., Ponery A. S.: 2002. GABA in the endocrine pancreas: cellular localization and function in normal and diabetic rats.Tissue Cell, 34,1-6.
  • [2] Aoki H., Furuya Y, Endo Y, Fujimoto K.: 2003. Effect of gamma-aminobutyric acid- enriched tempeh-like fermented soybean (GABA- tempeh) on the blood pressure of spontaneously hypertensive rats. Biosci Biotechnol Biochem, 67,1806-1808.
  • [3] Dhakal R., Bajpai V.K., Back K.-H.: 2012. Production of GABA (gamma-aminobutyric acid) by microorganisms: a review. Braz J Microbiol., 6,1230-1241.
  • [4] Hayakawa K., Kimura M, Kasaha K, Matsumoto K., Sansawa H.,Yamori Y.: 2004. Effect of a gamma-aminobutyric acid-enriched dairy product on the blood pressure of spontaneously hypertensive and normotensive Wistar-Kyoto rats. Br. J. Nutr. 92,411-417.
  • [5] Inoue K., Shirai T., Ochiai H., Kasao M, Hayakawa K., Kimura M, Sansawa H.: 2003. Blood-pressure-lowering effect of a novel fermented milk containing gamma-aminobutyric acid (GABA) in mild hypertensives. Eur. J. Clin. Nutr. 57,490-495.
  • [6] Han D., Kim H.Y., Lee H.J., Shim I, Hahm D.H.: 2007. Wound healing activity of gamma- aminobutyric acid (GABA) in rats. J. Microbiol. Biotechnol. 17,1661-1669.
  • [7] Huang J., Mei L, Sheng Q., Yao S., Lin D.: 2007. Purification and characterization of glutamate decarobxylase of Lactobacillus brevis CGMCC 1306 isoleted from fresh milk. Chinese J. Chem. Eng, 15,157-161.
  • [8] Komatsuzaki N., Shima J., Kawamoto S., Monose H, Kimura T.: 2005. Production of γ-amlnobutyric acid (GABA) by Lactobacillus paracasei isolated from traditional fermented foods. Food Microbiol. 22,497-504.
  • [9] Li H., Cao Y: 2010. Lactic acid bacterial cell factories for gamma-aminobutiric acid. Amino Acids, 39,1107-1116.
  • [10] Lu X., Chen Z., Gu Z., Han Y: 2008. Isolation of gamma-aminobutyric acid-producing bacteria and optimization of fermentative medium. Biochem. Eng. J., 41,48-52.
  • [11] Leroy F., de Vuyst L: 2004. Lactic acid bacteria as functional starter cultures for the food fermentation industry.Trends Food Sci. Technol. 15,67-78.
  • [12] Nomura M, Kimoto H., Someya Y, Furukawa S., Suzuki I.: 1998. Production of gamma- aminobutyric add by cheese starters during cheese ripening. J. Dairy Sci. 81,1486- 1491.
  • [13] Oh S.H, Soh J.R, Cha Y.S.: 2003. Germinated brown rice extract shows a nutraceutical effect in the recovery of chronic alcohol-related symptoms. J. Med. Food. 6,115-121.
  • [14] Okada T., Sugishita T., Murakami T., Murai H., Saikusa T., Horino T, Onoda A, Kajimoto O., Takahashi R.,Takahashi T.: 2000. Effect of the defatted rice germ enriched with GABA for sleeplessness, depression, autonomic disorder by oral administration. J. Jap. Soc. Food Sci. 47,596-603.
  • [15] Purwana I, Zheng J., Li X., Deurloo M., Son D.O., Zhang Z, Liang C, Shen E., Tadkase A., Feng Z.R, Li Y., Hasilo C, Paraskevas S, Bortell R., Greiner D.L., Atkinson M., Prud'homme G.J., Wang Q.:2014. GABA promotes human β-cell proliferation and modulates glucose homeostasis. Diabetes. 9,3764-9.
  • [16] Siragusa S., De Angelis M., Di Cagno R, Rizello C.G., Coda R, Gobbetti M.: 2007. Synthesis of gamma-aminobutyric acid by lactic acid bacteria isolated from a variety of Italian cheeses. Appl. Environ. Microbiol., 73,7283-7290.
  • [17] Soltani N, Qiu H., Aleksic M, Glinka Y, Zhao F., Liu R, Li Y., Zhang N., Chakrabarti R., Ng T., Jin T., Zhang H., Lu W.-Y., Feng Z.-P., Prud'homme G. J, Wang Q.: 2011. GABA exerts protective and regenerative effects on islet beta cells and reverses diabetes. Proc. Natl. Acad. Sci. USA. 108(28), 11692-11697.
  • [18] Sun T.S, Zhao S.P., Wang H.K., Cai C.K, Chen Y.F., Zhang H.P.: 2009. ACE-Inhibitory activity and gamma-aminobutyric acid content of fermented skim milk by Lactobacillus helveticus Isolated from Xinjiang koumiss in China. Eur. Food Res. Technol., 228, 607-612.
  • [19] Tian J., Dang H., Chen Z, Guan A., Jin Y, Atkinson M.A., Kaufman D.L.: 2013. γ-Aminobutyric acid regulates both the survival and replication of human β-cells. Diabetes. 62(11), 3760-5.
  • [20] Wong C.G., Bottiglieri T, Snead O. C: 2003. GABA, γ-hydroxybutyric acid, and neurological disease. Ann. Neurol. 54,3-12.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-5c6395c3-81e2-4c95-a8b4-06d66025bf94
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.