PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 07 | 8 |

Tytuł artykułu

Zależność między preferencjami a częstością spożycia produktów żywnościowych wśród dzieci i młodzieży

Warianty tytułu

EN
The correlation between preference and consumption frequency of food products among children and students

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badania oparto na wynikach sondaży ankietowych przeprowadzonych na terenie Wielkopolski wśród: 265 dzieci w wieku 7-15 lat, 198 w wieku 16-19 lat oraz 166 studentów AR w wieku 19-24 lat. Preferencje produktów określono jako stopień lubienia przy pomocy 7-stopniowej skali hedonicznej, a częstość spożycia przy użyciu 7-stopniowej skali FACT. Analizowano wyniki dla produktów mlecznych, mięsnych, pieczywa, owoców, napojów, dań fast food, słodyczy oraz alkoholi. Weryfikację hipotezy o braku zależności między stopniem lubienia i częstością spożycia przeprowadzono przy pomocy współczynnika korelacji rang Spearmana. Badania pozwoliły wyodrębnić trzy grupy produktów spożywczych: (1) grupa produktów, dla której istnieje zależność pomiędzy konsumpcją a preferencją (mięso i jego przetwory), (2) grupa, dla której nie istnieje zależność pomiędzy konsumpcją a preferencjami (owoce, słodycze, alkohole), (3) grupa, w której o wystąpieniu powyższych zależności decyduje płeć (produkty zbożowe, mleczne i fast food) lub wiek konsumentów (napoje).
EN
he research was based on the questionnaire results conducted in the area of Wielkopolska among 265 children at the age from 7 to 15, 198 youths at the age 16 to 19 and 166 students of Agriculture University at the age from 19 to 24 years old. The food preferences (as liking degree) were assessed on a 7-point hedonic scale, whereas the frequency of consumption on a 7-point FACT scale. The following food products were analyzed: milk and dairy products, meat and meat products, bakery products, fruits, beverages, fast food dishes, confectionery and alcohols. The analysis of rank correlation between liking degree and consumption frequency of food products was according to the Spearman's method. According to the analysis made, three food categories have been specified as follows: 1) products, whose consumption is related to preferences (meat and meat products), 2) products, whose consumption is not related to food preferences (fruits, confectionery and alcohols), and 3) products, whose relation between consumption and preference is dependent on consumers' sexes (bakery products, milk and dairy products, fast food dishes) and age (beverages).

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

07

Numer

8

Opis fizyczny

s.217-224,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Technologii Żywienia Człowieka, Akademia Rolnicza w Poznaniu, ul.Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznań
  • Katedra Technologii Żywienia Człowieka, Akademia Rolnicza w Poznaniu, ul.Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznań

Bibliografia

  • Babicz-Zielińska E., Przybyłowicz P. 1992: Ocena przydatności niektórych metod testowych w badaniach preferencji żywieniowych w środowisku marynarzy. Zeszyty Naukowe WSM Gdynia, nr 23,13-23.
  • Baryłko-Pikielna N. 1975a: Metody skalowania. [W:] Zarys analizy sensorycznej. WNT, Warszawa, 270- 280.
  • Baryłko-Pikielna N. 1975b: Testy statystyczne do interpretacji metod kolejności. [W:] Zarys analizy sensorycznej. WNT, Warszawa, 400-413.
  • Gawęcki J. 1994: Cele i kierunki badań nad preferencjami pokarmowymi. Mat. I Krajowych Warsztatów Żywieniowych, AR, Poznań, 8-9.
  • Szczęsna T. 1998: Frequency of consuming same food products in households at present market conditions. Materials of I National Congress „Food, Nutrition and Health”, Prace IŻŻ, Warszawa, 44-49.
  • Szczęsna T., Jarosz B., Waszkowiak K. 2000: Upodobania żywieniowe dzieci i ich rodziców w zakresie spożycia napojów. Mat. XXXI Sesji Naukowej KTiChŻ PAN. Poznań, 378.
  • Szczęsna T., Skrzypiec J. 1994: Częstość spożycia oraz akceptacja produktów i potraw węglowodanowych wśród młodzieży akademickiej. Mat. XXV Sesji Naukowej KTiChŻ PAN, Lublin, 172.
  • Szczęsna T., Szczepaniak B. 1997: Jakość zdrowotna żywności a jej pożądalność konsumencka. Mat. XXVIII Sesji Naukowej KTiChŻ PAN. Gdańsk, 115.
  • Szczęsna T., Szczepaniak B., Wawrzyniak A., Waszkowiak K. 2003: Wpływ wieku na preferencje wybranych produktów węglowodanowych wśród dzieci szkolnych z rejonu Koła. Żyw. Człow. Met., nr 30, 1/2, 567-571.
  • Szczęsna T., Waszkowiak K., Poliwoda J. 2001: Preferencje żywieniowe dzieci w zakresie spożycia napojów. Probl. Hig., nr 75, 160-166.
  • Szczęsna T., Wojtala M. 2003: Wpływ wiedzy żywieniowej, edukacji oraz sytuacji materialnej na preferencje pokarmowe i zachowania żywieniowe studentów Akademii Rolniczej w Poznaniu zamieszkałych w akademiku. Mat. Międzynarodowego Sympozjum Naukowego „Dni Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego”. Poznań, 146.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-5c0ef606-fa08-4afa-9825-8879e043cd56
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.