Department of Food and Agriculture Production Engineering of the University of Rzeszow, Rzeszow, Poland
Bibliografia
1. Bargel H., Neinhuis C., 2005: Tomato fruit growth and ripening as related to the biomechanical properties of fruit skin and isolated cuticle. Journal of Experimental Botany. 56(413), 1049-1060.
2. Bohdziewicz J., Czachor G., 2010: Wpływ obciążenia na przebieg odkształcenia warzyw o kształcie kulistym. Inżynieria Rolnicza 1(119), 85-91.
3. Ciupak A., Gładyszewska B., 2010: Właściwości mechaniczne skórki owoców pomidora w różnych temperaturach przechowywania. Acta Agrophysica. 15(1), 45-54.
4. Główny Urząd Statystyczny: Wynikowy szacunek produkcji głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2013 roku. Informacja sygnalna.
5. Dynamiczne metody pomiaru własności mechanicznych owoców i warzyw. Acta Agrophysica. 8(1), 69-82.
6. Brickell, C. D.; Alexander, C.; David, J. C.; Hetter-scheid, W. L. A.; Leslie, A. C.; Malecot, V.; XiaoBai Jin; Cubey, J. J., 2009: International Society for Horticultural Science. International code of nomenclature for cultivated plants.
7. Jakubczyk E., Lewicki P.P., 2003: Właściwości mechaniczne tkanki jabłka w odniesieniu do jej struktury. Acta Agrophysica. 2(3), 549-557.
8. JakubczykE.,Uziak D., 2005: Charakterystyka instrumentalnych metod badania właściwości mechanicznych wybranych owoców i warzyw. Inżynieria Rolnicza. 11 (71), 181-189.
9. Marzec A., Pasik S., 2008: Wpływ metody suszenia na właściwości mechaniczne i akustyczne suszy marchwiowych. Inżynieria Rolnicza 1(99), 291-296.
10. Szczęśniak A. S., 2002: Texture is a sensory property. Food Quality and Preference. 13, 215-225.
11. Wrzodak A., Korzeniowski M., 2012: Jakość sensoryczna ogórków kwaszonych z owoców traktowanych fungicydami w uprawie polowej. Nowości Warzywnicze. 54-55, 5-13.