PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 15 | 3 |

Tytuł artykułu

Konkurencyjność eksportu rolno-spożywczego Polski i wybranych nowych państw członkowskich na rynku UE-15

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Competitiveness in agro-food exports of Poland and selected EU new member states on the EU-15 marke

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem opracowania była ocena pozycji konkurencyjnej oraz zmian konkurencyjności eksportu rolno-spożywczego wybranych pięciu nowych państw członkowskich UE (Czech, Litwy, Polski, Słowacji i Węgier) po 2004 r. Dokonano tego na podstawie wskaźnika ujawnionych przewag komparatywnych (RCA), wskaźnika pokrycia importu eksportem (TC) oraz sumarycznego wskaźnika pozycji konkurencyjnej bazującego na obu wyżej wymienionych wskaźnikach. Z przeprowadzonej analizy wynika, iż najsilniejszą pozycję konkurencyjną w eksporcie produktów rolno-spożywczych do państw UE-15 miały Polska i Węgry, a w mniejszym stopniu Litwa. Mimo poprawy, nie udało się nadal osiągnąć przewag konkurencyjnych Czechom i Słowacji.
EN
The aim ofthe paper is to analyse the competitive position and its changes in agro-food exports of five EU new member states (the Czech Republic, Lithuania, Poland, Slovakia, and Hungary) to theEU-15 countries after 2004. To make an assessment, the following trade indices have been used: the trade coverage index (TC), the index of revealed comparative advantage (RCA) and complex index of competitiveness being a combination of two former indices. The research results suggest that the strongest competitiveness position in agro-food exports to the UE-15 market held Poland, Hungary and partly Lithuania. On the contrary, the Czech Republic and Slovakia haven’t reached revealed comparative advantage in agro-food exports after their EU accession.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

15

Numer

3

Opis fizyczny

s.21-26,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie, ul.Świętokrzyska 20, 00-002 Warszawa

Bibliografia

  • Ambroziak Ł. 2009: Analiza zmian w handlu artykułami rolno-spożywczymi nowych państw członkowskich po akcesji do Unii Europejskiej, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • Ambroziak Ł., Szczepaniak I. 2009: Ocena wskaźnikowa konkurencyjności handlu produktami rolno-spożywczymi, [W:] I. Szczepaniak (red.), Ocena konkurencyjności polskich producentów żywności po akcesji do Unii Europejskiej (synteza), IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • Ambroziak Ł., Szczepaniak 1.2011: Wskaźnikowa ocena konkurencyjności handlu produktami rolno-spożywczymi, IW:11. Szczepaniak (red.), Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (1), IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • Ambroziak Ł., Szczepaniak I. 2012: Wskaźnikowa ocena konkurencyjności handlu produktami rolno-spożywczymi, [W:] I. Szczepaniak (red.), Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (2), IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • Baza danych World Integrated Trade Solution (WITS) - Comtrade. 1996: Harmonized system.
  • Kaliszuk E. 2009: Konsekwencje systemowe akcesji Polski do Unii Europejskiej dla obrotów towarowych, [W:] E. Kaliszuk, K. Marczewski (red.), Wpływ członkostwa w Unii Europejskiej na stosunki gospodarcze Polski z zagranicą, IBRKK, Warszawa.
  • Misala J. 2005: Wymiana międzynarodowa i gospodarka światowa. Teoria i mechanizmy funkcjonowania, Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Warszawa.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-5ac08303-e7ee-49d2-8257-5aa38b4d891a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.