PL
Badania przeprowadzono na 16 tucznikach żywionych paszą o podobnej zawartości energii, lecz o zróżnicowanych dodatkach olejów lnianego i rybnego. Wykonano ocenę wybranych cech wartości rzeźnej tuczników i jakości mięśnia longissimus lumborum (LL). Oznaczono zawartość kwasów tłuszczowych w surowym i gotowanym mięśniu LL. Stwierdzono podobną sumaryczną zawartość kwasów tłuszczowych SFA, MUFA i PUFA w surowym i gotowanym mięśniu LL obu grup. Ponad dwa razy więcej kwasu linolenowego stwierdzono w mięśniu LL surowym i gotowanym u tuczników żywionych dodatkiem oleju lnianego w porównaniu z tucznikami otrzymującymi dodatek oleju rybnego. Wykazano, że stosunek kwasów n/6 do n/3 w surowym i gotowanym mięśniu LL był korzystniejszy u świń żywionych dietą z dodatkiem oleju lnianego (odpowiednio 4,06 i 4,32) niż rybnego (5,56 i 6,33). Nie stwierdzono istotnych różnic w badanych cechach wartości rzeźnej i jakości mięsa pomiędzy obu grupami świń.
EN
The study was carried out on 16 pigs fed diet with similar energy content but with different supplements of linseed and fish oils. The evaluation of selected slaughter value traits of pigs and quality of fresh and cooked muscle longissimus lumborum (LL) was made. It was stated that total SFA, MUFA and PUFA fatty acids content in fresh and cooked m. LL was similar in both studied groups. Above twice more linolenic acid was confirmed in fresh and cooked m. LL in pigs fed with additive of linseed oil in compare to pigs fed with supplement fish oil. It was confirmed that n/6 to n/3 acide ratio in both fresh and cooked muscles was better in pigs fed diet with supplement of linseed oil (4,06 and 4,32 adequately) than supplement of fish oil (5,56 and 6,33). No significant differences in slaughter value and meat quality between both study groups of pigs was observed.