PL
Stronie polskiej w wyniku prowadzonych negocjacji przedakcesyjnych, udało się uzyskać tzw. okresy przejściowe1 . Okresy te dotyczyły różnych obszarów życia gospodarczego, a jednym z nich było dostosowanie zakładów przetwórstwa produktów zwierzęcych (mięsa, mleka oraz ryb) do unijnych standardów produkcji. Polska uzyskała okresy przejściowe dla: 113 zakładów przetwórstwa mleka – do 31 grudnia 2006 r., 332 zakładów przetwórstwa mięsnego – do 31 grudnia 2007 r. oraz 40 zakładów przetwórstwa rybnego – do 31 grudnia 2006 r. Były to podmioty (przedsiębiorstwa), które w połowie 2003 roku same wystąpiły o dodatkowy czas na przeprowadzenie niezbędnych inwestycji w celu poprawy warunków sanitarnych i weterynaryjnych, umożliwiających sprzedaż produktów na rynkach państw członkowskich UE. Na tej podstawie zostały one wpisane na specjalną listę. Poza tą grupą zakładów na rynku funkcjonowała jeszcze liczniejsza grupa zakładów – zwłaszcza w sektorze mięsa czerwonego, które mogły produkować na rynek krajowy. One też podlegały procesom dostosowawczym w wyniku zmieniającego się ustawodawstwa – głównie krajowego.
EN
During the accession negotiations with the EU, Poland achived so-called interim periods. These periods concerned various areas of the economic life, and an adaptation of plants of processings of animal products was one of them (of the meat, the milk and fi sh) to union standards of the production. These sectors are being done to so-called „ of sensitive sectors ”. Poland got interim periods for: of 113 plants of the processing of the milk – to 31 December 2006, of 332 plants of the meat processing – to 31 December 2007, and 40 plants of the fi sh processing – to 31 December 2006. They were these are subjects (enterprises), which in half of 2003 alone for the additional time for conducting necessary investments to the purpose improvements in the sanitation and EU member states veterinary, enabling the sale of products on markets appeared. On this base they entered the special list. Apart from this group of plants even more numerous group of plants functioned – especially in the sector of the red meat they could produce for the domestic market. They were also liable to adaptation processes as a result of the changing legislation – mainly domestic.