PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 15 | 2 |

Tytuł artykułu

Oil content and fatty acid profile in seeds of Polish breeding lines and cultivars of legumes

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Zawartość oleju i profil kwasów tłuszczowych w nasionach polskich rodów i odmian roślin strączkowych

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Current studies aimed at replacing soya bean meal with other legumes should take into consideration not only protein content and quality, but also the content and quality of oil. The aim of this study was to assess the Polish breeding lines and cultivars of yellow, blue and white lupine, faba bean as well as hairy and common vetch with regard to their raw oil (crude fat) content and fatty acid profile. The study involved 9 lines and cultivars of yellow lupine and 8 of blue lupine, 2 cultivars of white lupine, 2 cultivars of faba bean, 1 cultivar of hairy vetch and 1 cultivar of common vetch. The content of oil in seeds of the yellow lupine lines and cultivars was within the range 5.1-6.6%, blue lupine 6.2-6.9%, white lupine 9.3-10.6%, faba bean 1.7-1.8%, hairy vetch 1.2% and common vetch 1.1%. Linoleic acid was the main fatty acid in the faba bean, hairy and common vetch and in most of the yellow lupine genotypes oils. Oleic acid dominated in the white lupine oil, whereas in the blue lupine oil linoleic and oleic acids occurred usually in similar quantities. The highest content of α-linolenic acid was in the two vetch species (8.4-8.5%), the next highest in white lupine (6.8-7.6%) and yellow lupine (5.4- -9.0%) with the lowest in faba bean (3.2-5.8%) and blue lupine (3.2-5.2%). Yellow lupine genotypes were more differentiated in respect of their oil content, α-linolenic acid and the value of the n-6/n-3 acids ratio than were the blue lupine genotypes.
PL
Obecnie w badaniach ukierunkowanych na zastąpienie śruty sojowej przez inne rośliny strączkowe powinno się uwzględniać nie tylko zawartość i jakość białka, ale także zawartość i jakość tłuszczu (oleju). Celem pracy była ocena zróżnicowania pod względem zawartości oleju (tłuszczu surowego) i profilu kwasów tłuszczowych polskich rodów i odmian łubinów ‒ żółtego, wąskolistnego i białego, bobiku oraz wyki kosmatej i jarej. W badaniach uwzględniono 9 rodów i odmian łubinu żółtego i 8 łubinu wąsko-listnego, 2 odmiany łubinu białego, 2 odmiany bobiku, 1 odmianę wyki kosmatej i 1 od-mianę wyki siewnej. Zawartość oleju w nasionach rodów i odmian łubinu żółtego mieściła się w zakresie 5.1-6.6%, łubinu wąskolistnego 6.2-6.9%, łubinu białego 9.3-10.6%, bobiku 1.7-1.8%, wyki kosmatej 1.2% i wyki siewnej 1.1%. Kwas linolowy przeważał w oleju z bobiku, wyki kosmatej i siewnej oraz w większości genotypów łubinu żółtego. Kwas oleinowy dominował w oleju z łubinu białego, a w oleju z łubinu wąskolistnego kwasy linolowy i oleinowy występowały często z podobnych ilościach. Najwięcej kwasu α-linolenowego zawierał olej z obu gatunków wyk (8.4-8.5%), a następnie z łubinu bia-łego (6.8-7.6%) i łubinu żółtego (5.4-9.0%), a najmniej z bobiku (3.2-5.8%) i łubinu wąsko-listnego (3.2-5.2%). Odmiany łubinu żółtego były bardziej zróżnicowane pod względem zawartości oleju, kwasu α-linolenowego oraz wartości stosunku kwasów n-6/n-3 niż odmiany łubinu wąskolistnego.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

15

Numer

2

Opis fizyczny

p.3-13,ref.

Twórcy

  • Department of Agrotechnology, University of Science and Technology in Bydgoszcz, Ks. A. Kordeckiego 20, 85- 225 Bydgoszcz, Poland
autor
  • Department of Agrotechnology, University of Science and Technology in Bydgoszcz, Ks. A. Kordeckiego 20, 85- 225 Bydgoszcz, Poland
autor
  • Plant Breeding Station Wiatrowo, Poland

Bibliografia

  • Andrzejewska, J., Ignaczak, S., Katańska-Kaczmarek, A., Barzyk, P. (2015). Crude fat content and fatty acid profile in the seeds of Polish lines and cultivars of field pea (Pisum sativum L.): pilot study. EJPAU 18(4), #07, http://www.ejpau.media.pl/volume18/issue4/art-07.html.
  • Barczak, B., Nowak, K., Kozera, W., Knapowski, T., Ralcewicz, M. (2013). Reakcja łubinu wąskolistnego (Lupinus angustifolius L.) na nawożenie siarką. Cz. II. Zawartość i plon tłuszczu w nasionach. Fragm. Agron., 30(2), 35-41.
  • Borquez, A., Serrano, E., Dantagnan, P., Carrasco, J., Hernandez, A. (2011). Feeding high inclusion of whole grain white lupin (Lupinus albus) to rainbow trout (Oncorhynchus mykiss): effects on growth, nutrient digestibility, liver and intestine histology and muscle fatty acid composition. Aquacult. Res., 42, 1067-1078.
  • Boschin, G., D’Agostina, A., Annicchiarico, P., Arnoldi, A. (2008). Effect of genotype and environment on fatty acid composition of Lupinus albus L. seed. Food Chem., 108, 600-606.
  • Calabrò, S., Cutrignelli, M.I., Lo Presti, V., Tudisco, R., Chiofalo, V., Grossi, M., Infascelli, F., Chiofalo, B. (2015). Characterization and effect of year of harvest on the nutritional properties of three varieties of white lupine (Lupinus albus L.). Journal of the Science of Food and Agriculture, 95, 3127-3136.
  • Chiofalo, B., Lo Presti, V., Chiofalo, V., Gresta, F. (2012). The productive traits, fatty acid profile and nutritional indices of three lupin (Lupinus spp.) species cultivated in a Mediterranean environment for the livestock. Animal Feed Science and Technology, 171, 230-239.
  • Erbaș, M., Certel, M., Uslu, M.K. (2005). Some chemical properties of white lupin seeds (Lupinus albus L.). Food Chemistry, 89, 341-345.
  • Grela, E.R., Günter, K.D. (1995). Fatty acid composition and tocopherol content of some legumes seeds. Animal Feed Science and Technology, 52, 325-331.
  • Jarecki, W., Bobrecka-Jamro, D. (2014). Effect of the sowing date on the size and quality of the seed yield of yellow lupine (Lupinus luteus L.). Acta Sci. Pol., Agricultura, 13(2), 13-22, www.agricultura.acta.utp.edu.pl.
  • Kökten, K., Koçak, A., Bağci, E., Akçura, M., Çelik, S. (2010). Tannin, protein contents and fatty acid compositions of the seeds of several Vicia L. species from Turkey. Grasas y Aceites, 61(4), 404-408.
  • Laudadio, V., Tufarelli, V. (2011). Dehulled-micronised lupin (Lupinus albus L. cv. Multitalia) as the main protein source for broilers: influence on growth performance, carcass traits and meat fatty acid composition. Journal of the Science of Food and Agriculture, 91, 2081-2087.
  • Renna, M., Gasmi-Boubaker, A., Lussiana, C., Battaglini, L. M., Belfayez, K., Fortina, R. (2014). Fatty acid composition of the seed oils of selected Vicia L. taxa from Tunisia. Italian Journal of Animal Science, 13, 308-316.
  • Rybiński, W., Starzycki, M., Rusinek, R., Bocianowski, J., Szot, B. (2013). Zmienność składu chemicznego nasion roślin strączkowych i ich odporności na obciążenia mechaniczne. Biuletyn IHAR, 268, 193-209.
  • Sami, A.S., Schuster, M., Schwarz, F.J. (2010). Performance, carcass characteristics and chemical composition of beef affected by lupine seed, rapeseed meal and soybean meal. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 94, 465-473.
  • Simopoulos, A.P. (2008). The Importance of the Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio in Cardiovascular Disease and Other Chronic Diseases. Experimental Biology Medicine 233(6), 674-688.
  • Yoshida, H., Saiki, M., Yoshida, N., Tomiyama, Y., Mizushina, Y. (2009). Fatty acid distribution in triacylglycerols and phospholipids of broad beans (Vicia faba). Food Chem., 112, 924-928.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-5a373919-1451-4366-aebe-72e6dd6334a8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.