PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2017 | 10 |

Tytuł artykułu

Karnozyna - naturalny antyoksydant w mięsie

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Karnozyna należy do naturalnych antyoksydantów zawartych w mięsie wołowym, jagnięcym oraz drobiowym (głównie u ciemnych ras kur). Dipeptyd ten ma działanie przeciwutleniające oraz buforujące i chelatujące w stosunku do jonów metali. Właściwości te sprawiają, że karnozyna może znaleźć bardzo szerokie zastosowanie w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych, których genezą jest stres oksydacyjny i karbonylowy. Oprócz chorób sercowo-naczyniowych i nowotworowych spore nadzieje wiąże się z leczeniem chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona oraz chorób metabolicznych. Nie bez znaczenia może okazać się również rola karnozyny w hamowaniu procesu starzenia.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Numer

10

Opis fizyczny

s.16-18

Twórcy

autor
  • Katedra i Zakład Żywienia i Dietetyki, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Collegium Medicum im.Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy, Bydgoszcz
autor
  • Katedra i Zakład Żywienia i Dietetyki, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Collegium Medicum im.Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy, Bydgoszcz
  • Katedra i Zakład Żywienia i Dietetyki, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Collegium Medicum im.Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy, Bydgoszcz

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-59a3ace3-1c3a-4fc9-b6f8-8d7728a09c54
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.