PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 499 |

Tytuł artykułu

Wpływ kompostów otrzymanych na bazie wycierki ziemniaczanej na plon i cechy morfologiczne pszenżyta i rzepaku

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W doświadczeniu wazonowym oceniono wartość nawozową kompostów wyprodukowanych z komponentów: wycierka ziemniaczana + osad ściekowy + słoma - I, wycierka ziemniaczana 4- osad ściekowy + trociny - II, wycierka ziem­niaczana + słoma - III, wycierka ziemniaczana + trociny - IV. Ich dodatnie działanie wyrażało się większą długością źdźbła, kłosa i ilością ziaren w kłosie pszenżyta oraz długością łodygi, wiechy i strąków rzepaku. Cechy te, a przede wszystkim plon, zależał od dawki kompostu i uzupełniającego nawożenia mineral­nego. Na dawce odpowiadającej 0,6 g N na wazon otrzymano zwyżkę plonu zwła­szcza ziarna pszenżyta wynoszącą średnio 53,2%, a nasion rzepaku 19,8%. Nato­miast na dawce odpowiadającej 1,0 g N na wazon 157,9% ziarna pszenżyta i 100,0% nasion rzepaku w stosunku do kontroli.
EN
A pot experiment was carried out to estimate the manurial value of com­posts made of the following components: I - potato pulp + sludge + straw, II - potato pulp + sludge + sawdust, III - potato pulp + straw, IV - potato pulp + sawdust. The positive effects of the above composts were: longer culms, ears and a higher number of grains per ear in triticalc, and longer stems, panicles and pods in rape. These morphological characteristics, as well as yield, depended on the rate of composts and supplementary mineral fertilization. The rate corresponding to 0.6 g N per pot enabled to achieve an average yield increase of 53.2% in the case of triticale grain, and 19.8% in that of rapeseeds, and with the rate corresponding to 1.0 g N per pot these values were 157.1% and 100.0% re­spectively, as compared to the control.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

499

Opis fizyczny

s.239-245,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Chemii Środowiska, Akademia Rolnicza w Szczecinie
autor
  • Katedra Chemii Środowiska, Akademia Rolnicza w Szczecinie
autor
  • Katedra Chemii Środowiska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
autor
  • Katedra Chemii Środowiska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Bibliografia

  • Kotarbińska M. 1982. Normy żywienia zwierząt gospodarskich. Praca zbiorowa pod red. R. Rysia. PWRiL Warszawa: 109-148.
  • Siuta J. 1999. Kompostowanie i wartości użytkowe kompostu. I Konf. Nauk.-Techn. „Kompostowanie i użytkowanie kompostu". Puławy-Warszawa: 7-20.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-5911b549-bbb5-4b52-8c9b-86d99a70f130
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.