PL
Celem pracy była ocena spożycia produktów zbożowych ze szczególnym uwzględnieniem produktów z całego ziarna. Badanie przeprowadzono w latach 2010-2011, wśród 150 studentów. Sposób żywienia respondentów oceniono metodą trzydniowego bieżącego notowania spożytych produktów i potraw. Średnie dzienne spożycie produktów zbożowych było większe wśród mężczyzn (234 g) niż wśród kobiet (168 g). Produkty z całego ziarna stanowiły 31% spożytych produktów zbożowych. Prawie 1/5 respondentów nie spożywała ani jednej porcji produktów z całego ziarna, a 22% osób spożywało mniej niż jedną porcję tych produktów dziennie. Największy udział w spożyciu produktów z całego ziarna miało pieczywo (59%) i płatki śniadaniowe (25%). Aby zwiększyć spożycie tych produktów przez młodych ludzi, należy prowadzić szeroką akcję informacyjną o znaczeniu tych produktów w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia.
EN
The aim of this study was to assess the consumption of cereal products with particular regard to whote-grain products, among 150 university students. The study was conducted in 2010-2011; 3-day dietary records were collected to assess dietary intake. The average daily intake of cereal products was higher among men (234 g) than among women (168 g). Whole grain products constituted 31% of the consumed cereals. Almost one fifth ofthe respondents did not consume a single serving of whole grains per day, and 22% ofthe respondents ate less than one serving of these products daily. The largest share in the consumption of whole-grain products belonged to bread (59%) and breakfast cereals (25%). To increase the intake of whole-grain cereal products among young people, the wide public education on the role of these products in maintaining good health is necessary.