PL
Odpowiedzią na wykorzystywanie GMO w żywieniu zwierząt są coraz większe obawy konsumentów związane z przeniesieniem GM-DNA do mleka czy mięsa. Aby sprostać obecnym regulacjom UE dotyczącym zarówno obowiązku znakowania GMO, jak i coraz powszechniejszego, dobrowolnego znakowania GMO, wymagane jest stosowanie wiarygodnych metod ilościowego oznaczania organizmów genetycznie modyfikowanych w żywności i paszach. Analiza GMO obejmuje techniki oparte na detekcji białek oraz detekcji DNA. Niema dowodów naukowych wskazujących, że mięso lub mleko pochodzące od zwierząt skarmianych paszami GM jest mniej bezpieczne aniżeli pochodzące od zwierząt skarmianych konwencjonalnymi paszami. Pomimo tych doniesień konsumenci powinni mieć prawo wolnego wyboru: czy kupować produkty GM lub pochodzące od zwierząt skarmianych paszami GM, a producenci powinni wdrażać wiarygodne systemy dobrowolnego znakowania żywności „bez GMO”.
EN
Odpowiedzią na wykorzystywanie GMO w żywieniu zwierząt są coraz większe obawy konsumentów związane z przeniesieniem GM-DNA do mleka czy mięsa. Aby sprostać obecnym regulacjom UE dotyczącym zarówno obowiązku znakowania GMO, jak i coraz powszechniejszego, dobrowolnego znakowania GMO, wymagane jest stosowanie wiarygodnych metod ilościowego oznaczania organizmów genetycznie modyfikowanych w żywności i paszach. Analiza GMO obejmuje techniki oparte na detekcji białek oraz detekcji DNA. Niema dowodów naukowych wskazujących, że mięso lub mleko pochodzące od zwierząt skarmianych paszami GM jest mniej bezpieczne aniżeli pochodzące od zwierząt skarmianych konwencjonalnymi paszami. Pomimo tych doniesień konsumenci powinni mieć prawo wolnego wyboru: czy kupować produkty GM lub pochodzące od zwierząt skarmianych paszami GM, a producenci powinni wdrażać wiarygodne systemy dobrowolnego znakowania żywności „bez GMO”.