PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2012 | 19 | 4 |

Tytuł artykułu

Charakterystyka wybranych cech fizycznych ziarna owsa nagiego I zwyczajnego (Avena sativa L.)

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Characterisation of selected physical properties of naked and common oat (Avena sativa L.)

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badaniom poddano 8 odmian i rodów owsa nagiego oraz 14 odmian i rodów owsa zwyczajnego (Avena sativa L.). W ocenianych próbach badano masę tysiąca ziaren, gęstość usypową, zawartość plewki oraz udział ziaren oplewionych w odmianach i rodach owsa nagiego. Wykazano istotne zróżnicowanie odmianowe owsa pod względem właściwości fizycznych masy ziarna. Odmiany i rody nagie charakteryzowały się mniejszą masą tysiąca ziaren oraz wyższą gęstością ziarna w stanie usypowym w porównaniu do form oplewionych. Zawartość plewki w owsie zwyczajnym wahała się w granicach od około 23% do ponad 30%. Stwierdzono zróżnicowany stopień oplewienia odmian nagich. Najbardziej optymalnymi dla przetwórstwa spożywczego wartościami ocenianych cech charakteryzowały się odmiany zwyczajne Sam, Szakal i Sławko. Przeprowadzone badania wskazują na celowość stosowania wielokierunkowego użytkowania ziarna owsa oraz dalszego prowadzenia prac hodowlanych w celu pogłębienia cech szczególnie korzystnych, adekwatnych dla przeznaczenia spożywczego, paszowego oraz energetycznego.
EN
The research material comprised 8 cultivars and lines of naked oat and 14 cultivars and lines of common oat (Avena sativa). Thousand kernel weight, hectolitre weight, husk content and hulled oat content in cultivars and lines of naked oat were measured. The study demonstrated significant cultivar related variation of oat grain in terms of physical properties. Naked oat was characterised by lower thousand grain mass and higher hectolitre weight compared to the common oat. Husk content in common oat fluctuated between 23% and 30%. It was found that naked oat varieties and lines differed from each others during the three years of study. Common oat cultivars Sam, Szakal and Sławko demonstrated appropriate values of investigated physical properties for food production. The study show the need for oriented use of oat grain and further breeding studies aimed at enhancement of traits suitable for the food, fodder and energy generation applications.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

19

Numer

4

Opis fizyczny

s.845-856,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Inżynierii i Technologii Zbóż, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Skromna 8, 20-704 Lublin

Bibliografia

  • Andersson M., Ellegärd L., Andersson H., 2002. Oat bran stimulates bile acid synthesis within 8 h as measured by 7α-hydroxy-4-cholesten-3-one. Am. J. Clin. Nutr., 76, 1111-1116.
  • Berg A., König D., Deibert P., Grathwohl D., Berg A., Baumstark M.W., Franz I.-W., 2003. Effect of and oat bran enriched diet on the atherogenic lipid profile in patients with an increased coro-nary heart disease risk. Ann. Nutr. Metab., 47, 306-311.
  • Borek M., 2008. Ewolucja światowego rynku owsa w latach 1998/1999 – 2007/2008. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 11, 30-33.
  • Cavallero A., Empilli S., Brighenti F., Stanca A.M., 2002. High (1→3,1→4)-β-glucan barley frac-tions in bread making and their effects on human glycemic response. J. Cereal Sci., 36, 59-66.
  • Doehlert D.C., McMullen M.S., Jannink J.-L., 2006. Oat grain/groat size ratios: a physical basis for test weight. Cereal Chem., 83(1), 114-118.
  • Drzikova B., Dongowski G., Gebhardt E., Habel A. 2005. The composition of dietary fiber-rich extrudates from oat affects bile acid binding and fermentation in vitro. Food Chem., 90, 181-192.
  • Dubis B., Budzyński W., 2003. Reakcja owsa nagoziarnistego i oplewionego na termin i gęstość siewu. Biul. IHAR, 229, 139-146.
  • Grausgruber H., Scheiblauer J., Schӧnlechner R., Ruckenbauer P., Berghofer E., 2004. Variability in chemical composition and biologically active constituents of cereals. Proceedings of the 17th Eucarpia General Congress, 8-11 September 2004, Tulln – Austria, 23-26.
  • Gurmani Z. A., Zia-ul-Hassan M., Iran M., Jamali A. R., Bashir M., 2006. Cost benefis analysis of wheat, barley and oat crops for grain production. J. Agric. Res., 44(4), 335-341.
  • Jankowski S., 1988. Surowce mączne i kaszowe. Ziarno zbóż, gryki i grochu. Wydawnictwo Na-ukowo-Techniczne. Warszawa.
  • Karppinen S., Liukkonen K., Aura A.-M., Forssell P., Poutanen K., 2000. In vitro fermentation of polysaccharides of rye, wheat and oat brans and inulin by human faecal bacteria. J. Sci. Food Agric., 80, 1469-1476.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-57b74915-ab41-4faf-8751-b50f9c19ebe7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.