PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 05 | 1 |

Tytuł artykułu

Gospodarstwa agroturystyczne w procesie integracji z Unią Europejską

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Agrotouristic farms in integration process with the European Union

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Agroturystyka stanowi kluczowy i priorytetowy składnik wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich. Gospodarstwa agroturystyczne są rodzajem przedsiębiorstw produkcyjno-usługowych, które prowadzą działalność gospodarczą (rolniczą) i świadczą usługi turystyczne. Szczególny rozwój gospodarstw agroturystycznych obserwuje się w krajach unijnych. Mając to na uwadze, należy w większym zakresie rozwijać działalność agroturystyczną w Polsce, a szczególnie unowocześniać bazę turystyczną i uatrakcyjniać pobyt turystów na obszarach wiejskich.
EN
The transformation of the Polish economy stimulates the possibilities of developmeat and the usage of agricultural farms in achieving different aims such as agrotouristic services. The countries of the Europeon Union are particularly interested in different forms of recveation in rural environment and they find agrotourism as prevention factor againsthuman migration from villages to towns. This idea can be a „cure” for the degradation of the environment and it can have a big influence on spreading the touristic season beyond the favourite summer holiday months such as July and August. These expectations can be met by the agrotouristic farms located in attractive regions of our country. Every tourist while choosing a place to spend their leisure time of sports and recreation facilities a farm has. Tourists like mechants ave looking for products of the highest quality good prices as well as the most attractive, areas and especially friendly farm owners. These requirements will have to be met in a greater degree after Poland will access the European Union. Therefore agrotouristic farms, even now, should have their buildings prepared in relation to aesthetics and equipment.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

05

Numer

1

Opis fizyczny

s.75-79,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Turystyki i Rekreacji Wydziału Zarządzania Politechniki Białostockiej ul. Wiejska 45A, 15-351 Białystok

Bibliografia

  • Augustyńska-Grzymek I., Goraj I., Jarka S., Pokrzywa T., Skarżyńska A. (2000): Metodyka liczenia nadwyżki bezpośredniej i zasady typologii gospodarstw. FAPA, Warszawa.
  • Dębniewska M. (2000): Ekonomiczne aspekty rozwoju agroturystyki. Roczniki Naukowe SERiA, Warszawa-Poznań-Zamość, t. III, Zeszyt 2.
  • Drzewiecki M. (2001): Podstawy agroturystyki. Instytut Wydawniczy, Bydgoszcz.
  • Grochala-Wlodek E. (2003): Na otwartym szlaku. Gazeta Prawna, nr 19.
  • Kmita E. (1999): Agroturystyka w Europie. [W:] Promocja podstawą sukcesu w turystyce wiejskiej. Materiały szkoleniowe PFTW, Brwinów-Warszawa.
  • Kandefer W. (2002): Produkt agroturystyczny - uwarunkowania rozwoju. Agroturystyka w teorii i praktyce, Olsztyn.
  • Sikora J. (1999): Organizacja ruchu turystycznego na wsi. WSiP, Warszawa.
  • Ziętara W. (1998): Ekonomika i organizacja przedsiębiorstwa rolniczego. Wyd. Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA, Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-57924567-389a-4561-9389-f8d355d909ab
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.