PL
Przeprowadzono charakterystykę 10 szczepów kriofilnych drożdży winiarskich Saccharomyces cerevisiae Hansen rasy: Fendant W-14, W-23, W-24; Johannisberg W-17, W-21/F, W-21-35, W-22/F, W-22-42; Fiedozja 19-28-115; Leningradzka 21-21-17 w porównaniu ze szczepem mezofilnym Tokay 13. Drożdże otrzymano z różnych ośrodków krajowych i zagranicznych. Na wybranych podłożach testowych w temperaturach od 4-35° obserwowano wzrost, wykorzystanie cukrów, związków azotowych, aktywność oddychania. Sprawdzono ponadto transport niemetabolizowanego cukru w wybranych drożdżach kriofilnych i porównawczo mezofilnych. Przydatność przemysłową drożdży określono w laboratoryjnych próbach fermentacyjnych na moszczach owocowych. Poszczególne szczepy drożdży winiarskich różniły się pomiędzy sobą parametrami wzrostu, aktywnością oddychania i uzdolnieniami fermentacyjnymi w wymienionym przedziale temperatur. W 35° drożdże kriofilne nie rosły i nie wykorzystywały cukrów. Stwierdzono istnienie korelacji pomiędzy aktywnością fizjologiczną badanych szczepów, a ich uzdolnieniami fermentacyjnymi. Wytypowano dwa szczepy W-22-42 i W-21-35, które rokują przydatność do celów przemysłowych. Szczepy te będą przedmiotem dalszych badań.